Espanya ha complert amb totes les condicions que va assumir a canvi del préstec europeu per sanejar la seva banca, però haurà de continuar les reformes -amb especial atenció a l'atur- i mantenir una estreta vigilància sobre l'evolució dels seus bancs. Així ho van constatar ahir la Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE) en el seu informe sobre la seva cinquena i última visita a Madrid per revisar, juntament amb els experts del Fons Monetari Internacional (FMI), la marxa del programa d'assistència financera a la banca en dificultats concedit a Espanya.

El procés

En els passats 18 mesos Espanya ha superat els "greus problemes" del seu sector financer i ha posat en marxa "significatives" reformes pactades amb els seus socis europeus a canvi de l'ajuda (fins a un total de 100.000 milions d'euros, de la qual finalment va recórrer a 41.300 milions) per reestructurar la seva banca en dificultats.

El document indica que el sanejament i els esforços han de prosseguir "més enllà de la finalització del programa", que va expirar a la mitjanit del passat 22 de gener.

"Segueix sent imperatiu fer front als alts nivells d'atur i promoure el bon funcionament del mercat laboral", destaquen el CE i el BCE en el seu informe, en el qual apunten a la necessitat de reforçar les polítiques actives d'ocupació. Per a això, insten a les diferents administracions a "cooperar de manera efectiva", donat el repartiment de competències en aquest àmbit, i van advertir del "risc de que passi algun temps" abans que es registri un descens de l'atur.