Els afectats per les clàusules sòl continuen guanyant batalles contra les entitats bancàries. El jutjat Mercantil 1 de Girona acaba de donar la raó a un matrimoni gironí i ha anul·lat per abusiva la clàusula sòl de la hipoteca que havien firmat l'any 2002 amb el BBVA. A més, el jutge obliga l'entitat a tornar als afectats la quantitat de 9.000 euros. Tot i que ja existeixen diverses sentències que anul·len aquest tipus de clàusules, la decisió del jutjat gironí és novedosa. Segons explica l'advocada de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc) que ha portat el cas del matrimoni gironí, Cristina Muntañola, és la primera vegada que un jutjat gironí obliga una entitat bancària a retornar les quantitats percebudes per una clàusula sòl després que el Tribunal Suprem, en una decisió col·lectiva, deixés sense efecte aquestes clàusules aplicades pel BBVA i dos bancs més. La resolució de l'Alt Tribunal, això no obstant, no establia que les entitats estessin obligades a retornar els diners que s'havien embutxacat de més pel risc de què es generessin "trastorns greus amb trascendència en l'ordre públic econòmic".

El jutjat Mercantil 1 de Girona es decanta en aquesta ocasió contra el criteri del Tribunal Suprem i decideix compensar als afectats i obliga el BBVA a tornar-los 9.000 euros -quantitat que el matrimoni gironí ha pagat de més a l'entitat bancària-. Segons recull el Jutjat Mercantil, la sentència del Suprem "no es pronuncia en relació a eventuals accions individuals exercides per particulars afectats per les clàusules sòl que declara nul·les". Per això, i valorant que el BBVA no va ser prou "transparent" a l'hora d'informar els afectats sobre la seva existència, la sentència condemna l'entitat a tornar-los els diners.

"És una bona notícia perquè obre una via molt important per a tots aquells particulars que vulguin continuar demandant i reclamant a alguna d'aquestes entitats", explica Muntañola que recorda que aquesta resolució no és ferma. "És la primera batalla guanyada, i segur que el BBVA recorrerà però estem esperançats que també ens donaran la raó", explica Muntañola.

A hores d'ara l'associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc) porta una cinquantena de casos oberts contra les entitats bancàries per aquest tipus de condicions. Les clàusules sòl que preveuen algunes hipoteques fixen els interessos mínims que cal pagar, passi el que passi, durant tota la durada de la hipoteca. La clàusula estableix un tipus mínim, en previsió d'una caiguda de l'Euríbor. Els problemes derivats d'aquest tipus de clàusules han aflorat amb la caiguda en picat de l'Euríbor en els últims anys.