Les Oficines de Treball de Girona van acabar al gener amb 1.290 noves altes, la majoria vinculades al sector serveis, situant el nombre d'aturats en 60.071. En termes anuals, l'atur a Girona s'ha reduït de 1.906 persones, un 3,08% menys en relació amb el gener del 2013. Les comarques de Girona acumulen sis mesos consecutius de descensos anuals de l'atur registrat. L'increment del 2,19% de l'atur a la demarcació de les comarques gironines està per sobre de la mitjana catalana que ha estat de l'1,44% i per sota de la mitajana estatal (+2,41%).

Actualment, estan donats d'alta a la Seguretat Social gairebé 260.000 gironins, la mateixa quantitat que fa onze anys. Aleshores, però, la taxa d'atur rondava el 5%, el crèdit fluïa, l'economia creixia a ritmes del 4% anual impulsada pel sector de la construcció i el mercat laboral seguia demandant mà d'obra i el volum d'ocupació va créixer fins als més de 350.000 treballadors que cotitzaven el juliol de 2007. Tota l'ocupació creada en onze anys ha desaparegut.

I la creació neta d'ocupació a Girona sembla encara llunyana: A la demarcació hi ha avui 1.263 cotitzants menys que ara fa un any. Només durant el gener, es van donar de baixa de la Seguretat Social 3.572 persones. Des de l'estiu de 2007, el nombre de treballadors gironins que cotitzen ha disminuït en 90.000 persones.

No obstant, algunes veus expressen la seva confiança en què el punt d'inflexió és molt a prop. La més optimista ahir va ser la del president de la patronal CEOE, Joan Rosell, que es va mostrar convençut que el 2014 es crearan com a mínim 150.000 llocs de treball, el que va qualificar de "molt important" perquè Espanya porta "molts anys en negatiu".

Rosell va insistir que les dades de l'atur de gener cal veure-les "en perspectiva", aspecte en el que va coincidir amb el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, que va reclamar una mirada a llarg termini. Segons la seva opinió, les dades d'atur registrat de gener s'han de llegir amb "moderat optimisme" perquè és l'increment més baix en un mes de gener des de l'any 2007.

Els sindicats van recordar que els mesos de gener, febrer i març de l'any 2013 van presentar "les pitjors dades d'atur de tots els anys de crisi, per la qual cosa, la comparació interanual d'aquest mes de gener de 2014 difícilment podrà ser negativa".

UGT i CCOO van alertar que el 36% dels aturats registrats a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya no cobra ni prestació ni subsidi per desocupació. En dos comunicats, aquests sindicats han alertat que l'atur continua creixent, que cau l'afiliació a la Seguretat Social i que l'ocupació és cada vegada més "temporal i precària".

Des de la patronal Pimec, van valorar positivament el descens anual de l'atur, tot i advertir que "les administracions, en comptes d'impulsar mesures de reactivació econòmica, estan concentrant la seva actuació en augments impositius, com ara les cotitzacions socials, de preus públics", que són "mesures contraproduents per encarar una tímida recuperació econòmica".

Un dels col·lectius que pateix que més pateix aquesta circumstància és el d'autònoms. La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya va denunciar ahir que durant el gener gairebé dos mil autònoms van tancar el seu negoci, més de 400 a les comarques gironines.