El Govern ha aprovat el projecte de llei de creació d'impostos sobre les emissions contaminants de l'aviació comercial, la producció termonuclear d'energia elèctrica i l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera, amb els quals preveu recaptar uns 50 milions d'euros anuals.

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar, en la conferència de premsa posterior a la reunió del govern català, que espera que aquestes noves figures, que ha de encara tramitar el parlament català, entrin en vigor abans de finals del present any.

L'objectiu de l'impost sobre l'aviació comercial és gravar les emissions contaminants en les fases d'aterratge, rodatge i enlairament que s'efectuïn en un aeroport que pertanyi a un municipi declarat zona de protecció especial.

Davant aquesta premissa, estaria afectat pel tribut l'aeroport de Barcelona, per la situació i el trànsit que té en aquests moments, però el projecte de llei no cita explícitament les instal·lacions afectades, sinó les condicions en les quals s'instauraria la taxa, segons va explicar Homs.

El portaveu va remarcar que tant aquest impost sobre l'aviació, amb una recaptació màxima prevista de 3,9 milions d'euros, com el de producció termonuclear d'energia elèctrica (impacte anual de 43,2 milions d'euros) no afectaran els preus dels bitllets d'avió ni les tarifes de la llum, respectivament.

En el cas de l'impost a la termonuclear, quan entri en vigor deixarà d'aplicar-se l'actual gravamen de protecció civil a les centrals nuclears, perquè no hi hagi una doble imposició.

Finalment, l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules en l'atmosfera s'imposarà sobre determinats contaminants generats per instal·lacions industrials com refineries de petroli i gas, fàbriques de ciment i de materials plàstics o explotacions mineres.

L'executiu estima una recaptació màxima de 2,1 milions d'euros anuals per aquest últim impost, que de la mateixa manera que els altres dos part de recomanacions del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) i que, segons les previsions, el seu impacte econòmic es notaria en el còmput de 2015.

Segons el Govern català, aquestes noves taxes no responen a una "voluntat recaptatòria" sinó que es creen "seguint les recomanacions de la Unió Europea sobre l'adopció de mesures de fiscalitat mediambiental". La Generalitat destaca que els tributs ja existeixen en altres comunitats autònomes -com ara la Comunitat Valenciana en el cas de l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica- "i en altres països europeus de més llarga tradició en fiscalitat verda", va assegurar Homs.