Aquest matí Bescanó acollirà una concentració de suport als més de 80 treballadors de la històrica tèxtil SA Grober. Porten més de dos mesos sense cobrar la nòmina i estan enfrontats amb la direcció. L'empresa està en situació de preconcurs de creditors i assegura que està negociant i buscant recursos perquè "hi continua havent comandes".

La directora adjunta de la companyia, Sara Carbonell, lamenta l'actitud de la plantilla, que "es va negar a negociar una rebaixa salarial que era important per garantir la viabilitat del projecte". "Els treballadors han reclamat judicialment el deute pendent i han sol·licitat l'extinció dels contrac?tes. Així és molt difícil negociar". "És trist veure cóm després de 25 anys de gestió de la família Carbonell no hi ha cap treballador disposat a negociar ni un euro per conservar el seu lloc de treball" afegeix.

Des del grup de suport a la plantilla creat a Facebook, asseguren que l'empresa els va intentar rebaixar els salaris entre un 20% i un 35%, extrem que SA Grober nega. Segons Carbonell, la proposta final va ser una rebaixa salarial d'un 11,5%, que sortia d'eliminar una paga extra (6,5%), una reducció de la nòmina (2,5%) i la no aplicació de l'augment previst en el conveni (2,5%). "La proposta tenia un termini d'afectació de 2 anys amb posterior revisió de la situació", afegeix la directiva.

Carbonell explica que des de fa 3 anys s'estan aplicant mesures correctores per "optimitzar els rendiments i l'activitat de l'equip humà com per exemple un sistema de fitxatge i la negociació de gaudir col·lectivament d'un dels dies de conveni que legalment els pertoca, o pautar un temps per a trajectes i desplaçaments que actualment no estan regulats al nostre conveni". "Evidentment aquestes mesures no han agradat i han estat titllades de poc humanes o massa estrictes i, per tant, sense l'aprovació de la plantilla", diu Carbonell.

L'excutiva de la tèxtil desmenteix les acusacions que la situació actual de la companyia sigui fruit de la mala gestió empresarial de l'actual direcció: "Els treballadors no volen contemplar que les pèrdues es van iniciar abans de la entrada de la direcció actual i causa de la situació global de l'economia i les dificultats ja conegudes dins el sector tèxtil".

Carbonell manté que la seva família ha posat tot el patrimoni familiar a SA Grober i que "seguirà lluitant per tirar-la endavant". En aquest sentit, apunta que estan negociant la venda d'actius que redirigirien l'actual situació financera.

La directora adjunta de la companyia assegura que la situació "és complicada" i que és conscient que alguns treballadors viuen "situacions molt greus, fins i tot amb casos de desnonament", però que ara "no podem fer res més del que estem fent".

SA Grober és una de les indústries tèxtils que ha resistit a la profunda crisi del sector, si bé la seva plantilla ha disminuït en els darrers anys. Fundada a Girona l'any 1890, està especialitzada en la fabricació de cordons i cintes i materials tèxtils per al sectors de la merceria, el calçat, la confecció i la indústria. En els darrers anys, va apostar per una línia innovadora de materials compòsits. Recentment, en col·laboració amb altres empreses i centres tecnològics, va impulsar un nou sistema productiu per crear productes d'aplicació en components estructurals, com antenes, cobertes de plantes pel tractament d'aigües residuals o reixetes per al sector de l'automoció.