Centenars de persones van recórrer ahir els carrers de Blanes en la manifestació organitzada per la plantilla de Nylstar després dels últims acomiadaments, d'un ERO temporal i d'anunciar canvis a la històrica factoria tèxtil. El comitè d'empresa va reclamar la readmissió de tretze persones i que la direcció de la companyia tingui en compte l'opinió de la plantilla per garantir la "pau social".

La manifestació de protesta va arrencar poc després de les sis de la tarda a les portes de la tèxtil i es va dirigir fins a les portes de l'Ajuntament. La marxa només es va una aturada carregada de simbolisme: davant l'antiga locomotora de tren de SAFA que ara fa 20 anys va ser cedida a l'Ajuntament com a element decoratiu d'una de les rotondes de l'avinguda d'Europa.

A banda de bona part de la plantilla, la manifestació també va comptar amb la participació de l'equip de govern, regidors, representants de totes les forces polítiques, delegats sindicals, entitats de diferents àmbits d'arreu del municipi, i nombrosos ciutadans.

Un cop arribats a l'edifici consistorial, una part dels manifestants encapçalats pels representants del comitè d'empresa van pujar a la Sala de Plens de l'Ajuntament, on van llegir un manifest. El representant de la plantilla, Antonio Rodríguez, va recordar les diferents etapes de l'empresa que ha sobreviscut a diferents crisis. "Estem convençuts que la pau social seguida amb la negociació i el compromís dels treballadors hi tindrà alguna cosa a veure. Treballadors als qui ara volen anul·lar i individualitzar, i no ho aconseguiran", va explicar.

Va afegir que no s'oposen al canvi productiu que planteja la companyia, però que "volem que se'ns escolti; Qui pot conèixer millor la fabricació que qui està en els llocs de treball? "

El president del comitè d'empresa de Nylstar va assenyalar que "les empreses no es fan rendibles rebaixant salaris". "Nosaltres no podem competir amb els productes barats, hem de produir productes amb valor afegit i amb innovació".

Segons la seva convicció, Nylstar "és viable" i va fer una crida a "tornar a la negociació i a la pau social". En aquest sentit, va considerar que un primer pas seria que "la direcció de l'empresa que reconsideri els passats acomiadaments i els faci nuls". "SAFA en els anys 60 i 70 va ser un referent en la lluita pels drets socials, ens han canviat el nom, però l'esperit de SAFA segueix viu. Que no ho oblidi ningú", va concloure Rodríguez.

En l'actualitat, Nylstar compta amb una plantilla de 250 treballadors. Després que mitjans de 2013 anunciés importants plans de creixement, a finals d'any va presentar un ERO temporal que va afectar bona part de la plantilla i poc després va fer fora 13 empleats.