La secció de joves d'UGT, Avalot, va denunciar ahir el "frau" del qual han sigut víctimes milers de joves catalans després que el govern alemany hagi aturat per falta de diners el projecte "The job is my life", que consistia en una subvenció per participar en un programa de formació dual, que inclou un contracte laboral. El programa, adreçat a joves aturats de països de tot Europa, havia rebut a finals de març gairebé 9.000 peticions, unes 4.000 de les quals procedents de l'estat espanyol, i més de la meitat d'aquestes procedents de Catalunya.

En un comunicat a la pàgina web del programa, escrit en anglès i castellà, els responsables del projecte admeten que han rebut moltes més peticions de les esperades, i asseguren que el govern alemany hi ha dedicat gairebé tres vegades més recursos econòmics dels inicialment previstos, procedents del Programa Especial MobiPro-Unió Europea, i l'ha allargat fins el 2018. Però alhora, admet que el programa no és un dret legal a la subvenció, i està sotmès a la disponibilitat pressupostària.

Els responsables del programa asseguren que els joves que ja han vist aprovada la subvenció la seguiran rebent fins al final. Per a la resta de joves que ho han sol·licitat, les subvencions es concediran si hi ha pressupost i es congelaran mentrestant. Des del 8 d'abril no s'accepten noves sol·licituds per al 2014. A mitjans ?d'any, la web donarà més informació per a les sol·licituds del 2015.

Joan Guirado, d'Avalot, va dir ahir que han rebut una desena de queixes de joves catalans perquè alguns havien deixat la feina o els estudis per inscriure's a aquest programa, que inclou formació inicial al país d'origen, classes d'alemany, una subvenció de trasllat i estada i formació laboral en una empresa alemanya. El projecte anava dirigit a estudiants o aturats qualificats de 18 a 35 anys, i les remuneracions rondaven els 800 euros.

Guirado va criticar que la formació a Catalunya ja havia començat feia algunes setmanes i que alguns centres han comunicat als seus alumnes que no tornin a classe perquè s'han acabat els diners procedents d'Alemanya.

Des d'Avalot, tot i lamentar la "fuga de talent", han demanat que no "es jugui amb el futur i els sentiments dels joves", i van exigir a la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que deixi de sotmetre's al govern alemany i doni un "cop de puny" a la taula de la cancellera Angela Merkel i li demani explicacions i transparència per un fet tant greu.