La justícia ha condemnat la surera Francisco Oller a pagar un recàrrec del 40% en la prestació que rep una antiga treballadora de l'empresa afectada per una incapacitat permanent total a causa d'una malaltia professional (una enfermetat pulmonar aonmenda suberosis) provocada per la pols de suro de la fàbrica gironina. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la surera va incomplir amb les seves obligacions relatives a la seguretat i salut laboral.

La sentència -que acaba d'esdevenir ferma després que el Tribunal Suprem rebutgés el recurs de Francisco Oller- destaca que la patologia desenvolupada per l'empeleada és de llarga evolució, que no es va detectar fins setze anys després que comencés a treballar a l'empresa, i que la companyia hauria d'haver adoptat mesures de prevenció molt abans del que ho va fer. En aquest sentit esmenta la falta de medicions dels valors contaminants. D'altra banda, el TSJC assenyala dèficits importants respecte a la formació en matèria de prevenció.

L'advocat de la treballadora, Ricard Reynés, explica que la situació no és aïllada, ja que ell mateix representa un altre empleat que també pateix la mateixa malaltia profesional, en un cas que està pendent de resolució a nivell judicial.

Reynés es va mostrar crític amb l'actuació inicial de la Inspecció de Treball, que va avalar les pràctiques de Francisco Oller, "quan es tracta d'un cas claríssim d'infracció de la normativa".

"Tot i que conèixer que la treballadora patia asma bronquial des de l'any 2001, no es va fer cap valoració com a treballadora amb especial sensibilitat fins l'any 2008", lamenta. A banda del recàrrec que haurà de pagar la companyia, l'advocat estudia la presentació d'una demanda per reclamar una indemnització addicional.

Amb seu a Cassà i delegacions a Extremadura i França, Francisco Oller està especialitzada en la fabricació de taps per a escumosos. Participada pel grup multinacional Amorim, dóna feina a uns 140 treballadors, i exporta el 75% per cent de la producció.