Clam contra el tancament de la Torraspapel de Sarrià de Ter (Gironès). Unes 500 persones, entre plantilla i veïns del poble, s'han manifestat aquesta tarda per intentar salvar la històrica factoria. Treballadors i Ajuntament sostenen que la planta és viable i critiquen que la direcció sempre tingui un "no" per resposta. Els manifestants han recorregut el poble de punta a punta, corejant un lema a l'uníson: "No al tancament". Després, han llegit un manifest on critiquen que la paperera vulgui "abandonar" els treballadors i "signar el final" de la fàbrica arrelada a Sarrià. "Veiem difícil que canviïn de parer, però no ho permetrem sense lluitar", assegura el president del comitè, Nicolás Juárez.

Els 132 treballadors de la Torraspapel han portat al carrer els seus esforços per salvar la històrica factoria de Sarrià de Ter. Durant gairebé dues hores, unes 500 persones s'han manifestat de punta a punta del poble contra l'ERO d'extinció que afecta tota la plantilla. La protesta s'ha convocat per reclamar a la direcció que faci marxa enrere i consideri totes les opcions que s'han posat damunt la taula per continuar l'activitat a la paperera.

Tant el comitè d'empresa com l'Ajuntament sostenen que la planta és viable, i critiquen que fins ara Torraspapel s'hagi tancat en banda a estudiar un altre final que no sigui el de tancar-la. La protesta l'encapçalava la pancarta 'Per la viabilitat de Torraspapel. En defensa dels llocs de treball', però entre els manifestants en sobresortien moltes d'altres.

Entre les frases que s'hi podien llegir hi havia 'Les àligues s'han convertit en voltors' o 'No són àligues! No són gavines! Són voltors!' (aquestes dues, en referència al logotip de la paperera). D'altres eren 'El pare es queda sense feina' o 'La nostra il·lusió, no ser acomiadats'.

La manifestació ha sortit a dos quarts de set del vespre del davant de la factoria. Entre xiulets i crits de 'No al tancament', els manifestants han recorregut el centre del poble i, després, han tallat el trànsit a l'N-IIa (un dels eixos viaris d'entrada a Girona) fins a tornar al punt de sortida.

"Puntada de peu al cul"

Un cop allà, s'ha llegit un manifest on la plantilla critica que, després de 75 anys, la companyia pretengui ara "abaixar la persiana com si res i donar una puntada de peu al cul a bona part dels seus treballadors". El text assegura que Torraspapel veu la planta de Sarrià de Ter com "una llosa", després de demanar esforços a la plantilla mentre el grup "comprava una màquina que està acabant de muntar a Saragossa, i que ara vol treure la producció de paper que es fa aquí".

El manifest també critica que la direcció hagi donat cop de porta al pla de viabilitat que li va presentar el comitè. "La proposta era molt ajustada i estudiada, més fins i tot del què ens deia el cap i el cor; i la resposta sempre ha estat que no, sempre la mateixa", recull l'escrit.

"Volen la deslocalització de Sarrià, volen signar el final d'una factoria arrelada al poble i a Girona; som la mare, que s'ha anat fent gran, i ara la volen abandonar", hi afegeix el manifest. El president del comitè d'empresa, Nicolás Juárez, assegura que tot i que "les expectatives no són bones", la plantilla no es quedarà de braços creuats veient com la direcció fa i desfà.

"Estem convençuts que la fàbrica és viable, i això és per allò que lluitarem", ha afirmat. I hi ha afegit: "Sarrià és rendible i és viable, i volem que tota la gent del poble ens ajudi a defensar-ho".

A la manifestació d'avui, a més de treballadors i veïns, també hi havia representants dels grups municipals a l'Ajuntament. I és que el consistori, des d'un primer moment, s'ha posat al costat de la plantilla. L'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, ha tornat a instar de nou la Generalitat a "buscar alternatives de futur a la fàbrica" buscant nous inversors.

Roger Torrent també ha lamentat que la direcció de la Torraspapel no s'obri a parlar de res més que no sigui el tancament. "Ens hi hem reunit i els hem traslladat les nostres propostes, però de moment no hi ha resultats; només plantegen el tancament", ha dit l'alcalde de Sarrià de Ter, en referència a les rebaixes impositives que havia ofert el consistori a la Torraspapel.

Després de la manifestació d'avui, la propera reunió entre les parts per negociar l'ERO d'extinció per als 132 treballadors serà dimarts vinent a la tarda. Mentrestant, el rellotge corre i juga en contra de la plantilla. Direcció i comitè tenen de temps fins al 27 de juny per intentar arribar a un acord pel què fa a l'expedient que ja s'ha presentat i que, quan s'executi, suposarà el tancament de la històrica paperera.