La Comissió Europea (CE) i més de 180 empreses, fundacions i universitats acaben de posar en marxa el programa de robòtica civil SPARC, mitjançant el qual esperen crear més de 240.000 llocs de treball a Europa, ha informat l'Executiu comunitari. La CE i euRobotics, que agrupa les empreses, associacions i universitats que participen en el programa, entre elles la UdG, asseguren que es tracta del programa d'innovació i investigació civil en robòtica "més gran del món".

SPARC, que abarca àmbits com la manufactura, l'agricultura, la sanitat, el transport, la seguretat civil i les llars, pretén reforçar la posició d'Europa en el mercat global de la robòtica en 60.000 milions d'euros a l'any a partir de 2020.

Aquesta iniciativa permetria a Europa augmentar fins a un 42% la seva quota de mercat, la qual cosa suposaria un increment de 4.000 milions d'euros a l'any, i crear més de 240.000 llocs de treball, assegura la CE en un comunicat.

Per això la CE invertirà 700 milions d'euros i euRobotics 2.100 milions. El president d'euRobotics, Bernd Liepert, va afirmar que la robòtica és "essencial per superar els reptes socials més apressants de l'actualitat".

Encara que el 70 % dels ciutadans de la UE creu que els robots posen en risc llocs de treball, la veritat és que podrien "augmentar la competitivitat i crear llocs de treball", va afirmar la vicepresident de la CE i comissària d'Agenda Digital, Neelie Kroes.

Estudis indiquen que cada robot industrial dóna suport a 3,6 llocs de treball i que aquesta tecnologia pot "generar directament i indirectament 2.000 milions de llocs de treball en els propers 8 anys", segons va informar Kroes.

Augmentar la consciència dels seus beneficis, per aclarir la incertesa i la desconfiança, i incrementar el nombre de treballadors qualificats, són els reptes als quals s'enfronten des de la Comissió.

Entre els participants en el projecte hi ha el grup de recerca de la UdG Vicorob. Creat l'any 1993, combina la recerca de primer nivell amb la transferència de tecnologia focalitzant el seu interès en projectes d'investigació bàsica i aplicada. Els darrers projectes estan relacionats amb les tecnologies de visió i robòtica submarina i l'evolució de la recerca aplicada cap a l'estudi de manteniment preductiu de diferents mitjans de transport. Entre els seus èxits hi ha l'Sparus, un robot submarí autònom premiat a nivell europeu.