La compra de Catalunya Banc per part de BBVA concentra encara més el sector financer en poques mans. A l'espera d'una més que probable restructuració, de moment, l'operació permetrà a BBVA passar de 67 oficines a les comarques gironines a les 101. Això la situa, com a segona entitat amb més presència a la demarcació, per darrere de CaixaBank, que compta amb 163 sucursals. D'aquesta manera, les dues primeres entitats del rànquing gironí controlaran la meitat de les 528 oficines de banca que en l'actualitat hi ha a Girona.

Abans de la subhasta de Catalunya Banc, Girona ja era una de les provincies de l'Estat més afectades per la restructuració financera. L'absorció de Caixa Girona per part de La Caixa, i la desaparició de la resta de caixes d'estalvis catalanes, ha situat la xarxa d'oficines en un volum similar al que hi havia l'any 1982. En els darrers cinc anys, més de 270 sucursals han tancat les seves portes.

En funció de tots els operadors que són en un mercat i les seves quotes de mercat -en sucursals, crèdits i dipòsits-, els experts construeixen l'anomenat índex de Herfindahl. Com més elevat és, més concentració existeix en aquest territori i, per tant, més riscos que no hi hagi una competència suficient de cara a assegurar un servei adequat als usuaris. I dos amb xifres a tenir en compte: Si l'índex arriba als 1.800 o si una integració impulsa un creixement superior als 200 punts.

En qualsevol d'aquests dos escenaris, als Estats Units, per exemple, es denega una operació de concentració. Segons un estudi recent de la patronal de les caixes (Funcas), a Girona es donarien aquestes circumstàncies.

La concentració del sector financer en poques mans redueix també l'oferta. Per exemple, el degà del col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, va advertir ahir que els processos de concentració bancaris com el que suposa la compra de Catalunya Banc pel BBVA tendeixen a provocar la contracció del crèdit. Segons els economistes catalans, la falta de finançament bancari i el seu cost continua essent un dels principals obstacles per a la reactivació de l'economia.