El 91,11 % de la població menor de 30 anys de Catalunya que va treballar durant l'any passat ho va fer amb un contracte temporal, segons l'informe sobre contractació temporal "Joves mes a mes" que va presentar ahir Avalot, l'organització juvenil del sindicat UGT. Segons la portaveu d'Avalot, Afra Blanco, l'estudi demostra que el mercat de treball català ofereix als joves una suma de temporalitat i parcialitat, la qual cosa al seu torn genera "joves precaris que treballen per ser pobres". Així, si 766.615 dels 841.354 contractes a joves menors de 30 anys van ser temporals, un 40 % del total d'aquesta contractació va ser per temps inferior igual o un mes, percentatge que s'incrementa al 42,1 % en la franja d'edat de 20 a 24 anys.

L'estudi també mostra que, en comparació del 2012, durant l'any passat els contractes temporals juvenils van augmentar en 22.307, això és un 1,17 %, crescuda que se situa en el 2,22 % pel que fa als contractes d'un mes o menor durada. La reducció de les xifres d'atur tant en la franja de 16 a 24 anys (una taxa del 46 %, 7,2 punts percentuals menys que un any enrere), com en la de 16 a 29 (33,9 %, 4,6 punts percentuals menys) que assenyalava l'última Enquesta de Població Activa (EPA) s'ha produït, segons el sindicat, amb un augment de la precarietat.

"Tothom vincula la temporalitat com una cosa natural entre els joves, però no diuen que són contractes de dies o setmanes", va denunciar Blanco, que va criticar la "hiperflexibilització del mercat de treball fins a punts que no es pot sostenir" que, segons el seu parer, a la que han portat les últimes reformes laborals. Blanco va continuar que "Se'ls hi hauria de caure la cara de vergonya a aquells qui diuen que estem sortint de la crisi". "No fa falta ser un expert o un agent social per entendre que aquest vaixell s'enfonsa", va afegir.

Les propostes

En l'apartat de propostes, Avalot va demanar incrementar les mesures de control de contractació que es realitza a Catalunya, ja que, segons l'organització, el 95 % dels contractes temporals es realitzen en frau de llei.Blanco també va instar a definir de forma més exhaustiva, juntament amb els altres agents socials, els serveis i les càrregues de treball vinculades a la contractació temporal, per exemple el dels temporers que només treballen durant la collita.

Finalment, Afra Blanco va reclamar més estratègia i planificació industrial per caminar cap a "la creació de llocs de treball estable i de qualitat", així com "patriotisme empresarial" als empresaris perquè vegin els joves "no com una despesa sinó com una inversió". Les dades de l'informe procedeixen de l'Observatori d'Empresa i Ocupació de la Generalitat i, encara que el sindicat ho va demanar, no ofereixen informació sobre, per exemple, la distribució per sectors o gènere de la precarietat laboral juvenil, tan sols una distinció per franges d'edat (joves menors de 19 anys, d'entre 20 i 24 i d'entre 25 a 29).