Els hotels de la Costa Brava tancaran l'agost amb ocupacions mitjanes del 90%. El sector fa un balanç positiu de l'agost -que es tancarà amb registres similars a l'any passat- però assegura que no ha permès cobrir les pèrdues del mes de juliol que qualifiquen de "dolent". Pel que fa als càmpings, l'agost es tanca amb ocupacions entorn al 85%, un volum similar a l'any anterior i que compensa els fluixos registres del juliol, que es va tancar amb un 65% de les places plenes. L'agost també ha estat bo per a les cases rurals (ocupacions mitjanes del 90% a les comarques costaneres) i, com a novetat, s'han detectat clients de països fins ara inèdits com Polònia, Rússia o Israel.

Els hotels de la Costa Brava tancaran l'agost amb ocupacions mitjanes a l'entorn del 90%. Concretament, a l'Alt Empordà les xifres se situen al 85%, a la Costa Brava centre al 90% i a la Selva marítima pugen fins al 94%. Com ja és habitual, a les zones d'interior els hotels estan menys plens ja que el turista busca la platja.

Així doncs, segons les dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, a la ciutat de Girona i a les seves rodalies l'ocupació s'ha situat entorn el 80% i tant a la Selva interior com a la Garrotxa l'ocupació ha pujat al 83%. A les zones de muntanya, la Cerdanya i el Ripollès, els percentatges se situen en el 70% i el 60%, respectivament.

Caiguda del turisme rus

Pel que fa als perfils dels visitants, un 43% eren del país i un 57% estrangers. D'aquests, la meitat han estat francesos, seguits d'alemanys i belgues. A la zona de la Selva marítima des de fa un temps és habitual la presència del turista rus. No obstant això, aquest estiu s'ha detectat una davallada d'entre un 15% i un 20% respecte l'any passat. Entre les causes que ho expliquen hi ha la caiguda del ruble, la situació política entre Ucraïna i Rússia i la crisi econòmica que viuen aquests països.

Pel que fa a la mitjana d'estades per persona i dia de tota la província de Girona, ha oscil·lat entre 4 i 5 dies. No obstant això, el sector destaca que a les zones d'interior i a la ciutat de Girona la mitjana d'estades bàsicament ha sigut de 2 i 3 dies.

L'agost no compensa un juliol dolent

Aquestes dades no difereixen en excés amb l'agost passat, un fet que el sector remarca positivament. Ara bé, els hotelers asseguren que la temporada ha estat "inestable" i que aquests bons registres de l'agost no compensen un juliol dels més dolents dels darrers anys. Durant el juliol el mal temps va frenar aquelles escapades de cap de setmana i també va afectar el consum a terrasses, gelateries o restaurants.

Això ha fet, doncs, que la temporada arrenqués tard i es concentrés molt a l'agost, sobretot a la primera quinzena que és quan s'ha registrat l'ocupació més alta. El que més ha patit les conseqüències d'aquest estiu irregular és el sector de la restauració. Durant el juliol, han fet menys caixa que l'any anterior.

Els hotelers confiaven que aquesta podia ser una bona temporada perquè s'havien obtingut bones xifres a Setmana Santa i durant el ponts de Maig i per Sant Joan. Les expectatives, diuen, no s'han complert.

Per al setembre, la Federació d'Hostaleria preveu que les ocupacions oscil·laran entre el 50% i el 55% a l'Alt Empordà, el 55% i el 60% a Girona i rodalies, entre el 70% i el 75% a la Costa Brava centre, i el 75% i 80% a la Selva marítima. A la Selva interior es preveu una ocupació entre el 60% i el 65%, a la Garrotxa entre el 45% i el 50%, i a la Cerdanya i el Ripollès entre el 40% i el 45%.

Ocupacions de fins al 85% als càmpings

Els càmpings gironins tancaran el mes d'agost amb una ocupació situada entre el 80 i el 85% (dades encara provisionals), uns registres molt similars als de l'any passat. Tot i que durant pràcticament tot l'agost ha fet mal temps, el sector no se n'ha ressentit tant perquè, segons explica el seu president, Miquel Gotanegra, el públic amb què treballen és majoritàriament estranger i ja tenien reservades les vacances feia temps.

El mal temps, en canvi, sí ha fet empitjorar els registres del juliol, quan els càmpings gironins s'omplen més de visitants del país que fan estades curtes. En aquest cas, doncs, el fet que faci mal temps sí ha pogut frenar les ganes d'anar a un càmping. Segons dades de l'Associació de Càmpings de Girona el juliol es va tancar amb ocupacions a l'entorn del 65%.

Altres factors que, segons Gotanegra, han pogut empitjorar l'ocupació al juliol són el fet que la Setmana Santa va caure molt tard (això fa que molta gent no faci vacances fins a l'agost) i que es va celebrar el mundial de futbol. "Tot i que tenim bones dades a l'agost no podem dir que hagi estat un estiu extraordinari perquè al juliol l'ocupació ha estat inferior que fa un any i això fa baixar molt la mitjana", ha conclòs Gotanegra.

Nous clients del turisme rural

Les cases de turisme rural també van tenir registres més baixos que l'any passat durant el juliol, tot i que l'ocupació a l'agost ha remuntat i és, segons el sector, "acceptable". Les xifres d'aquest mes són equiparables a la d'anys anteriors: les comarques costaneres com l'Alt Empordà, Baix Empordà i la Selva han enregistrat ocupacions entorn al 90%. Pel que fa a les comarques d'interior, Gironès, Pla del'Estany i Garrotxa les xifres baixen al 85%. Les comarques de muntanya, Ripollès i Cerdanya mantenen ocupacions properes al 75%. Els bons registres de l'agost contrasten amb les previsions per al setembre, que se situen a l'entorn del 20%, la xifra més baixa dels darrers anys.

Tot i que el perfil de turista que escull cases rurals és bàsicament català, també tenen presència famílies de la resta de l'Estat (especialment Madrid, País Basc i València) i també estan consolidades algunes nacionalitats estrangeres com francesos, belgues, holandesos i alemanys.

Com a novetat, aquest any s'han començat a detectar la presència de clients de nacionalitats fins ara inèdites a les cases rurals gironines. Es tracta de polonesos, russos i israelians que s'han començat a interessar per l'oferta de turisme rural.