La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha desmantellat un càrtel que s'estenia a 24 empreses que operen al mercat espanyol de palets de fusta i a l'Associació Calipal Espanya, i els ha imposat una multa conjunta de 4,73 milions d'euros. Les empreses multades van constituir un càrtel de fixació de preus i condicions comercials dels palets de fusta de qualitat controlada EUR/EPAL des de novembre de 2005 fins a novembre de 2011, segons assenyala l'organisme. Entre les empreses sancionades hi ha Palets J.Martorell SA (Caldes de Malavella), que rep una sanció de 173.799 euros; Ecolignor SL (Maià de Montcal), multada amb 64.878 euros; i Embalatges Casajuana SL (Vidreres), que haurà de pagar 16.201 euros..

Segons Competència, aquest càrtel va intercanviar informació confidencial, desagregada, relativa a les xifres de producció i/o reparació dels palets des de juliol de 1998 a novembre de 2011. La CNMC considera que aquesta organizació ha tingut un caràcter especialment nociu, en la mesura en què les empreses van executar els acords de fixació de preus aconseguits i van mantenir les conductes durant un llarg període de temps.

D'aquesta forma, afegeix la CNMC, van donar lloc a un statu quo al mercat que va provocar una disminució dels incentius de les empreses participants en aquest càrtel per competir i va incrementar l'estabilitat interna al mercat entre aquestes entitats.

A més, aquesta situació va haver de redundar negativament en altres competidors que no participaven en aquestes conductes i, sobretot, en els seus clients i en última instància, en el consumidor final a causa del perllongat període de durada d'aquestes pràctiques.

Pel que fa a l'associació Calipal, la CNMC sosté que ha jugat un paper fonamental en la creació, organització i funcionament d'aquest càrtel amb l'impuls del seu president, de la seva junta directiva i a través de la seva gerència.

L'inici d'aquest expedient va tenir el seu origen en la informació remesa per la Comissió Europea (CE) sobre suposades conductes prohibides realitzades al mercat espanyol de palets de fusta de qualitat controlada EUR/EPAL (segell de qualitat d'àmbit europeu amb reconeixement i homologació en la Unió Europea). Després d'això, es va iniciar una investigació i el 26 de juny de 2012 es van realitzar inspeccions simultànies a les seus de diverses empreses i en la de Calipal.