L'estacionalitat del mercat de treball gironí, que concentra la creació d'ocupació en els mesos d'estiu es deixa notar en les estadístiques laborals. Segons dades de la Seguretat Social, el nombre de cotitzants va disminuir en gairebé 25.000 persones els últims dos mesos: 13.458 persones durant el mes de setembre i 11.405 a l'octubre. Pel que fa a l'aur registrat, els serveis públics d'Ocupació van tancar el mes d'octubre amb 3.367 inscrits més, el que suposa un creixement mensual del 6,52%, el quart més elevat de totes les demarcaions de l'Estat. A més, el creixement d l'atur durant l'ocubre és força superior al registrat el mateix mes de l'any passat, quan les llistes d'inscrits als serveis públics d'ocupació van créixer en 2.975 persones. La desocupació va créixer en tots els sectors excepte en la construcció, essent els serveis (+9%) i l'agricultura (+29%) els que presenten pitjor evolució. Pel que fa a gèneres i edat, les dones menors de 25 anys són les més perjudicades per l'increment de la desocupació (+19,2%) a l'octubre.

El mercat laboral a les comarques gironines

L'anàlisi de les dades en una perspectiva temporal més àmplia permet alguns motius d'optimisme. En aquest sentit, Girona acumula ja 14 mesos seguits de descensos de l'atur en termes anuals. D'altra banda, en el que portem d'any la contractació augmenta més d'un 13% respecte al 2013, essent els contractes indefinits (+15%) els que més creixen.

En el conjunt de Catalunya, el nombre de desocupats registrats va augmentar eb 11.321 persones l'octubre passat en relació amb setembre, d'un 1,97% més, el que situa la xifra total d'aturats en 587.133. En el conjunt d'Espanya, les persones sense ocupació registrades ha pujat en 79.154 persones a l'octubre, fins a totalitzar 4.526.804 desocupats, amb la qual cosa acumula tres mesos d'increments després d'un semestre de reducció.

Segons les dades publicades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, aquest increment del nombre de desocupats és el menor registrat des de 2010 en un mes d'octubre, quan tradicionalment es registren augments d'atur. Respecte a octubre del 2013, Catalunya és la comunitat autònoma en la que més descendeix l'atur en números absoluts, ja que ho va fer en 46.699 persones, un 7,37 % menys.

Reaccions

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, va dir ahir que les dades de l'atur certifiquen el canvi de cicle al mercat laboral, ja que 2014 es tancarà molt probablement amb menys desocupats que 2013. "Mes després de mes veiem amb moderat optimisme que l'evolució interanual de l'atur té un comportament efectiu i això significa que, sense embuts, podem dir que ja hem donat un gir a la situació, tot i que encara queda molt per fer", va afirmar Aregio, en declaracions a la premsa.

En canvi, CCOO va alertar que, en relació amb 2013, el nombre de persones beneficiàries d'una prestació contributiva s'ha reduït en un 21,5%, i les que reben el subsidi han baixat un 19,1%. De la seva banda, UGT va denunciar que la reducció del nombre de desocupats respecte a 2013 es deu "al desànim de les persones en situació d'atur que ja no busquen feina i/o que no cobren cap prestació per desocupació i deixen d'estar registrades en les oficines de treball".

Mentrestant, la patronal de les petites i mitjanes empreses Pimec va valorar de manera positiva la reducció de l'atur interanual, que confirma, segons el seu parer, que "les empreses estan reiniciant tímidament la contractació".