Ramon Miquel Ballart i la seva família, propietaris de Miquel Alimentació Grup, controlen una fortuna de 375 milions d'euros. És l'estimació que fa la revista Forbes, que situa la família Miquel en el lloc 25 del rànquig de catalans més rics i en el 97 de tot l'Estat. Són els únics gironins d'una llista que encapçala Amancio Ortgea a l'Estat (46.000 milions) i Isak Andic (4.250 milions a Catalunya).

Segons Forbes, la família Miquel ha incrementat el seu patrimoni en 25 milions d'euros el darrer any, el que suposa un creixement superior al 7%. Tot i que bona part dels negocis de Ramon Miquel i la seva família tenen a veure amb el sector de la distribucióalimentària, també canalitzen les seves inversions en el sector immobiliari i a través d'una Sicav.

Els Miquel, originaris de Figueres, són una nissaga basada en el negoci de la venda majorista que es remunta a l'any 1925. Avui, Miquel Alimentació Grup és la primera empresa del sector majorista de la distribució alimentària a Espanya. Amb un volum de negoci de més de 900 milions d'euros, centra la seva activitat majorista a través de la seva línia de cash & carry "GMcash Gros Mercat" (té uns 60 establiments a tot l'Estat), en la venda a la restauració organitzada amb la divisió "Miquel Food Service", la línia d'Importació i Exportació; i la venda al major a detallistes, cadenes independents i distribuïdors. Miquel compta també amb una cadena de més de 600 supermercats propis i franquiciats amb les ensenyes "Suma" i "Spar".

El patriarca de la família és Ramon Miquel Ballart. Amb 87 anys d'edat es manté com a president del grup de distribució, tot i que al llarg de la seva trajectòria empresarial ha mantingut interessos en diferents sectors d'activitat com el químic (Carrau) i financer (Banca Catalana). En l'actualitat també presideix ADmira, una empresa de software fundada el 2006 a Barcelona i que desenvolupa solucions en el sector de les smart cities.

En l'expansió del Miquel Alimentació Grup, també hi van tenir molt a veure els seus germans Josep Miquel (mort l'any 2003) i Amadeu Miquel. Els fills d'aquests dos últims, Ramon Miquel Vilanova i Josep Miquel Comas constitueixen la tercera generació de la família. Es van incorporar a la companyia l'any 1983 i avui acompanyen Ramon Miquel Ballart en el consell d'administració.

Els altres gironins

Sense ser originaris de les comarques gironines, alguns dels milionaris de la llista espanyola de Forbes tenen una forta vinculació amb la nostra demarcació. És el cas de Ricardo Portabella, i la seva família, que acumulen 1.150 milions d'euros. Tot i residir a Suïssa, aquests accionistes de Danone, compten amb una residència al Baix Empordà i són propietaris d'Anxoves de l'Escala.

Carmen Thyssen, que passa part de l'any a Sant Feliu de Guíxols, compta amb una fortuna estimada de 900 milions d'euros. Per la seva banda, la família Suqué-Mateu, propietària del Grup Peralada, acumula un patrimoni de 475 milions.

El rànquing estatal

El fundador i màxim accionista d'Inditex, Amancio Ortega, es manté al capdavant de les grans fortunes d'Espanya (46.000 milions) malgrat que el seu patrimoni ha disminuït en 1.600 milions, segons la llista Forbes, que reflecteix que els més rics del país han elevat la seva fortuna el 9,2 % en un any.

En el segon lloc se situa la família de Rafael del Pino, màxims accionistes de Ferrovial, que, amb 6.400 milions (1.100 milions més que el 2013), relega al president de Mercadona, Juan Roig, a la tercera posició, amb una fortuna de 6.000 milions (200 milions més).

En total, les cent grans fortunes d'Espanya aglutinen 164.424 milions, l'equivalent al 15,6% del PIB del país, segons la revista Forbes, l'editor de la qual a Espanya, Andrés Rodríguez, va subratllar que la seva riquesa real és, sens dubte, encara major, ja que per elaborar la llista no es comptabilitzen comptes corrents o articles, com a cases o joies, comprades a títol personal i no via societats.

Forbes atribueix el descens de la fortuna d'Ortega a la caiguda en borsa del valor de les accions d'Inditex, mentre que l'augment del patrimoni dels més rics obeeix al fet que en èpoques de crisis els preus baixen i qui té diners disponibles pot aprofitar les oportunitats de compra.