Les institucions comunitàries, la banca i la patronal europees van celebrar ahir l'arrencada del supervisor únic de la banca de l'eurozona, paper assumit pel Banc Central Europeu (BCE), però van recordar que encara cal completar la Unió Bancària i reactivar el crèdit a la economia. Després d'un any de transició i la publicació recent dels resultats de les proves de resistència i de la qualitat dels actius, el BCE va assumir plenament les seves responsabilitats com a supervisor únic, directa i indirectament, de 3.600 bancs.

"El dia d'avui representa el proper pas cap a una Unió Bancària plenament operativa", va indicar el nou comissari europeu d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió de Mercats de Capitals, Jonathan Hill, que va recalcar la importància de la supervisió de les entitats de la eurozona per "mantenir sa el sector i restar vigilants davant de possibles nous riscos".

El BCE supervisarà directament 120 bancs de l'eurozona, aquells que tenen actius de més de 30.000 milions d'euros, equivalents al 20% del PIB del país membre participant, o que hagin rebut ajuda financera del fons de rescat de l'eurozona. "Una major confiança en els bancs europeus encoratjarà la concessió de crèdits en una economia més àmplia a llars i pimes", va sostenir el comissari britànic, que tot i això va recalcar que cal completar la Unió Bancària amb el mecanisme únic de resolució a partir de 2015 i des del 2016 el fons únic de resolució per a la liquidació ordenada dels bancs en dificultats.

Segons Hill, "l'èxit del mecanisme únic de resolució és vital perquè bancs insolvents puguin ser liquidats de manera ordenada, sense que els contribuents hagin de pagar la factura".

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, també va donar la "benvinguda" a l'arrencada del supervisor únic, mentre que el president del Parlament Europeu (PE), Martin Schulz, va considerar "un pas crucial" la posada en funcionament del mecanisme en la construcció de la Unió Bancària.