El PIB català ha continuat avançant en el tercer trimestre i ja acumula sis trimestres consecutius en positiu. Segons l'avanç que elaboren conjuntament l'Idescat i el Departament d'Economia i Coneixement, durant tercer el trimestre del 2014 el PIB català va créixer un 0,5 per cent, la mateixa taxa registrada al conjunt de l'Estat segons l'INE. Mentrestant, el creixement interanual del període entre juliol i setembre se situa en l'1,8 per cent, gràcies sobretot al dinamisme del sector serveis, que mostra un creixement interanual del 2,4%. També en termes interanuals, el sector industrial presenta un increment de l'1,5%, la construcció es contrau un 2,6% i l'agricultura ho fa un 1%.

L'Idescat ha revisat les seves dades de variació del PIB dels dos primers trimestres, de manera que el perfil de creixement durant el 2014 mostra un primer trimestre més positiu en termes intertrimestrals, seguit per un creixement una mica més moderat els dos trimestres posteriors.

El 0,5% estimat inicialment per al primer trimestre ha augmentat fins al 0,7% i el 0,6% calculat en un primer moment per al segon trimestre ha baixat fins al 0,5%.

En termes interanuals, hi ha hagut una revisió a l'alça del càlcul inicial. El creixement interanual millora des d'un 1,2% el primer trimestre a un 1,8% el tercer, passant per l'1,6% del segon. Anteriorment, l'Idescat i el Departament d'Economia havien fet una estimació de creixement del 0,9% en el primer trimestre i d'1,2% en el segon.

Creixement per sectors

Després de registrar un creixement mitjà el 2013 de l'1%, el sector industrial presenta enguany un creixement interanual molt estable, amb un lleu retrocés en el tercer trimestre, que situa la taxa interanual de creixement en un 1,5% (en el primer trimestre també va ser de l'1,5% i en el segon, de l'1,6%). Després del fort impacte de la crisi, la producció industrial a Catalunya ha recuperat dinamisme i registra creixements superiors als dels principals països de la zona euro. En concret, l'índex de producció industrial mostra que les branques d'activitat que presenten una evolució més positiva fins al mes d'agost són la del material de transport i la de productes minerals no metàl·lics, amb creixements per sobre del 8%.

Continua el retrocés del VAB en la construcció, per bé que cada cop amb menys intensitat. En el tercer trimestre la variació interanual és de -2,6%, mentre que en el segon va ser de -4,5%, en els primers tres mesos de l'any, de -6,3% i la mitjana del 2013 va situar-se en el -6,7%. Els principals indicadors del subsector residencial mostren una millora: els preus de l'habitatge nou comencen a remuntar i augmenta el nombre d'hipoteques registrades i de visats dels col·legis d'arquitectes tècnics per a construcció d'habitatges d'obra nova.

En el subsector d'obra civil, les limitacions de la inversió pública no permeten esperar canvis significatius a curt termini, assenyala el Departament d'Economia en un comunicat.

La que si millora és l'activitat en el sector de serveis, que passa d'un creixement de l'1,5% el primer trimestre de l'any, a un del 2,4% en el tercer segons les dades d'avanç publicat ahir.

La recuperació de la demanda interna i de la demanda turística han fet de motor de l'activitat del sector. Enguany, l'oferta turística s'ha beneficiat d'un increment de l'afluència de turisme estranger (del 6,6% en els nou primers mesos) i de la millora del turisme domèstic i de la resta de l'Estat.