El Tribunal General de la Unió Europea (UE) va donar avui la raó a Espanya i va anul·lar la decisió per la qual la Comissió Europea (CE) va declarar incompatible amb el mercat interior el règim fiscal espanyol de deducció de les adquisicions de participació en societats estrangeres. La normativa va beneficar desenes de grans companyies espanyoles, que van obtenir deduccions milionàries en el seu procés d'internacionalització.

En una sentència publicada ahir a Luxemburg, la cort europea assenyala que la CE "no ha demostrat el caràcter selectiu d'aquest règim". El tribunal va analitzar el cas que enfronta Autogrill Espanya, Banc Santander i Santusa Holding amb la CE, després que aquesta declarés incompatible aquest règim espanyol.

Segons la llei espanyola de l'Impost de societats, quan una empresa que tributa a Espanya adquireix una participació en una "societat estrangera" d'almenys el 5% i la posseeix sense interrupció durant almenys un any, el fons de comerç resultant pot deduir-se com a amortització de la base imposable de l'impost de societats que hagi de pagar aquesta empresa.

Diferents preguntes escrites del Parlament Europeu a la CE el 2005 i 2006 van inquirir sobre si el règim espanyol de deducció aplicable a les adquisicions de participació en societats estrangeres havia de ser qualificat d'ajuda d'Estat.

La Comissió va respondre que el règim espanyol no constituïa una ajuda d'Estat segons la informació de la qual disposava en aquest moment, però arran d'una denúncia d'un operador privat va iniciar un procediment d'investigació formal a l'octubre de 2007.

Com a resultat, en 2009 i 2011 va emetre decisions en les quals concloïa que el règim espanyol era "incompatible amb el mercat interior", per la qual cosa Espanya havia de recuperar les ajudes concedides.

Tres empreses establertes a Espanya, Autogrill Espanya, Banc Santander i Santusa Holding, van sol·licitar davant el Tribunal General l'anul·lació de les decisions de la Comissió.

En la seva sentència d'avui, el Tribunal General anul·la les dues decisions de la CE considerar que aquest organisme no ha demostrat que el règim espanyol fos selectiu.

La cort va indicar que, fins i tot suposant que s'hagués demostrat, l'existència d'una excepció a un marc de referència "no permet per si sola afirmar que una mesura afavoreix a determinades empreses o produccions", ja que aquesta mesura és, a priori, "accessible per a qualsevol empresa".

D'altra banda, el tribunal explica que el règim espanyol no es dirigeix a cap categoria particular d'empreses o de produccions, sinó a una "categoria d'operacions econòmiques".