George Soros, un dels grans inversors i especuladors del món, serà accionista de referència de Fomento de Construcciones i Contratas (FCC). Segons va trascendir ahir, el financer d'horigen hongarès comprarà a la principal accionista (Esther Koplowitz) els drets que li corresponen en la pròxima ampliació de capital de la companyia. En total, Soros invertirà uns 660 milions d'euros, que li proporcionaran el control sobre prop d'un 25% del capital, un xifra similar a la de Koplowitz. L'operació va ser ben rebuda pels mercats, ja que les accions de FCC van tancar ahir amb una pujada del 8,37%.

Koplowitz feia mesos que negociava la venda d'aquests drets a grans fortunes, entre les que hi havia el mexicà Carlos Slim o Guggenheim. L'acord amb Soros contempla el compromís d'aquest de no desinvertir a la companyia en els propers quatre anys. Daniel Gandoy, un analista d'accions de JB Capital Markets, va valorar postivament l'entrada de Soros a FCC: "Facilitarà l'ampliació de capital i pot tenir un efecte d'arrossegament per a altres inversors".

L'acord es va conèixer el mateix dia que FCC, amb seu a Barcelona, presentava els seus resultats trimestrals. FCC va comptabilitzar al tancament del tercer trimestre unes pèrdues de 788 milions d'euros, que la companyia atribueix a "les provisions i deterioraments no recurrents", just abans que la Junta General d'Accionistes es pronunciï sobre la proposta d'ampliació de capital d'1.000 milions d'euros, els objectius dels quals són enfortir els fons propis, reduir l'endeutament i millorar el compte de resultats.

Mentre que la xifra de negoci del grup segueix retrocedint (un 6% fins a setembre afectada per l'activitat de construcció a Espanya), el resultat brut d'explotació (Ebitda) es va elevar gairebé un 20% respecte al mateix període de l'any anterior. Els 587 milions d'euros aconseguits suposen una millora de 2,8 punts percentuals en el marge operatiu, que se situa ja en el 13%.

El deute financer net es va situar al final del tercer trimestre en 6.430 milions d'euros. Un 40% correspon a les àrees de Medi ambient i Aigua i, està vinculada a contractes de caràcter públic.

En el cas que sigui aprovada per la Junta General d'Accionistes, els fons captats amb l'ampliació de capital "tindrien un impacte directe en la reducció de l'endeutament i, al mateix temps, produirien una rebaixa considerable en la càrrega financera que suporta el Grup. També permetrien corregir la situació del patrimoni net, afectat per les pèrdues dels últims exercicis", destaca FCC en una nota.