Els líders del G20 es van comprometre ahir a impulsar un paquet de 800 mesures per aconseguir un creixement del 2,1% per sobre de les previsions fins al 2018 i injectar així uns 2 bilions de dòlars (1,6 bilions d'euros) a l'economia. Les accions acordades van ser incloses en el Pla d'Acció de Brisbane i la seva implementació i els resultats seran controlats tant pel G20 com pel Fons Monetari Internacional (FMI), que, al costat de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), van fixar l'estimació de creixement. "El pla d'acció conté 800 propostes de reforma diferents i, si fem tot allò a què ens hem compromès, l'FMI i l'OCDE ens diuen que el nostre PIB serà un 2,1% més alt", va dir el primer ministre australià, Tony Abbott, durant el tancament de la cimera.

Segons el comunicat final de la cimera, assolir aquest objectiu suposaria injectar més de 2 bilions de dòlars a l'economia global i crear milions de llocs de treball. Aquest creixement eleva l'objectiu del 2% fixat al passat febrer pels ministres de Finances i que va ser rebaixat fins a l'1,8% en la reunió ministerial d'aquest setembre, després de tenir en compte que l'economia mundial s'alentia.

Control d'infraestructures

Entre les mesures acordades per impulsar l'economia destaca la creació del Nucli Global d'Infraestructures, que tindrà un mandat de quatre anys per millorar la qualitat de les inversions en infraestructures a tot el món. L'organisme, que tindrà seu a Sydney, "contribuirà a desenvolupar plataformes d'intercanvi de coneixement entre governs, sector privat, bancs de desenvolupament i organismes internacionals", segons apuntava el comunicat d'ahir.

Altres mesures acordades tenen com a objectiu fer una economia més resistent, reforçar els sistemes financers i promoure un sistema tributari més just que obligui les empreses multinacionals a pagar impostos en els països on generen ingressos, a més de lluitar contra la corrupció. Totes aquestes accions persegueixen incrementar la inversió, el comerç i la competitivitat, segons va assenyalar el G20, que va vincular l'èxit de les propostes amb la creació de llocs de treball de qualitat. En aquest àmbit de l'ocupació, precisament, el G20 es va fixar com a objectiu reduir l'escletxa de participació en el treball entre homes i dones en un 25% el 2025, la qual cosa suposaria la incorporació de 100 milions de dones al mercat laboral.

Els líders del G20 també van emfatitzar la necessitat d'augmentar la col·laboració en assumptes energètics per millorar l'eficiència en el seu ús, inclosa l'eliminació de subsidis als combustibles. A més, la declaració final de 21 punts també va incloure una menció al canvi climàtic tot i que Austràlia havia exclòs aquest assumpte de l'agenda. El grup va mostrar el seu suport a "accions fortes i efectives" per afrontar l'escalfament global i es va comprometre a treballar "per adoptar un protocol, un altre instrument legal o acordar mesures amb força legal" en la conferència de París de l'any vinent. Durant la trobada, el president nord-americà, Barack Obama, va anunciar una contribució de 3.000 milions de dòlars al Fons Verd per al Clima, mentre que el Japó es va comprometre a aportar fins a 1.500 milions. D'altra banda, el G20 també va mostrar la seva preocupació per l'"impacte humanitari i econòmic" de l'ebola a Guinea Conakri, Libèria i Sierra Leone, i va declarar el seu suport a una resposta "urgent i coordinada".

El G20 compta entre els seus membres a la Unió Europea, el G7 (EUA, Canadà, Japó, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i França), a més de Corea del Sud, Argentina, Austràlia, Brasil, Xina, Índia, Indonèsia, Mèxic, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Turquia i Rússia. Els països membres representen el 85% del PIB mundial, el 80% del comerç global i tenen dos terços de la població total.