Durant anys ha dirigit Simon Holding, grup de capital familiar dedicat a la fabricació de material elèctric fundat a Olot i que ha protagonitzat un espectacular procés d'internacionalització. Actualment pilota la fusió dels sis centres tecnològics més punters a Catalunya. Avui participarà en la sessió "Tendències internacionals: factors clau per al desenvolupament empresarial.

Per què és indispensable que les empreses s'internacionalitzin?

Perquè per a moltes serà imprescindible per a la seva supervivència. No es tracta d'exportar amb marges baixos, sinó fer-ho de forma sostenible. Això vol dir que has de ser competitiu. Si una empresa no és competitiva a l'exterior, corre el perill que un competidor internacional vingui aquí i es quedi el teu mercat.

L'economia catalana i espanyola ha guanyat productivitat i competitivitat només a causa de la baixada de costos laborals o també perquè ha millorat el seu contingut tecnològic?

Segur que si no haguéssim avançat una mica moltes més empreses haurien tancat. No obstant, en línies generals, els avenços en innovació que hi ha hagut no són suficients. Les estadístiques mostren que més del 30% de les empreses que exporten, ?l'any següent deixen de fer-ho. Això vol dir que no estan prou preparades per fer-ho. Segurament venen amb marges baixos però no tenen un producte competitiu en si mateix.

En quina fase està el procés d'integració dels sis Centres Tecnològics Avançats de TECNIO?

Es tres primers -Ascamm, Cetemmsa i BDigital- estan preparant els papers per fer fer efectiva la fusió a finals d'any o a principis de 2015. La resta, s'hi sumaran més endavant. Qualsevol procés de fusió, requereix molta anàlisi, compartir informació i prendre decisions.

Un procés com aquest deu implicar algunes decisions dificils per algun dels centres?

Qualsevol fusió implica renúncies per a tothom. És un axioma bàsic.

Què significarà aquesta fusió per a la indústria catalana?

Si aconseguim que l'empresa catalana conegui tota la potencialitat que hi ha en els centres tecnològics i sàpiga com utilitzar-la, serà fantàstic. Aquests centres poden ajudar les empreses a avançar més ràpid pel que fa a la innovació. Volem ser com aquell additiu que poses a la gasolina perquè el cotxe corri més. Avui dia una empresa no pot tenir dins de la seva estructura tot el coneixement que li fa falta pel desenvolupament d'un producte. Aquí és on entra en joc el centre tecnològic, que pot aportar complementarietats que poden resultar vitals per completar i accelerar processos a les empreses.