Els sous van caure un 1,5% de mitjana a l'Estat el 2013, segons l'informe mundial de salaris que ha publicat l'Organització Internacional del Treball (OIT). D'acord amb l'estudi, mentre que al conjunt dels països desenvolupats els sous van augmentar lleugerament un 0,2% respecte a l'any anterior, a Espanya, com a Grècia, Irlanda, Itàlia, el Japó i el Regne Unit, el sou mitjà real va ser inferior al del 2007. Espanya ha estat també el país on més s'han incrementat les desigualtats en la distribució salarial, seguit dels Estats Units. Entre altres qüestions, l'informe de l'OIT, basat en dades de 185 països, examina també la relació entre els sous mitjans i la desigualtat en la seva distribució.

Segons l'informe de la OIT, el sou mitjà a Espanya es va reduir en un 1,5% de mitjana l'any 2013. Grècia, Irlanda, Itàlia, el Japó i el Regne Unit també van experimentar reduccions dels sous mitjans reals en comparació amb les xifres del 2007 (en què van créixer un 1,1%) i l'organització creu que "als països afectats per la crisi" hi van jugar "un paper important" els canvis sobre "la composició dels treballadors en els treballs remunerats".

En canvi, la tendència general als països desenvolupats va ser d'un creixement del 0,2% en relació a l'any anterior. L'OIT considera, però, que aquest creixement és molt dèbil i que, a la pràctica, els sous reals es van mostrar "estàtics", com també havia passat el 2012, quan van créixer un 0,1%. "El creixement salarial mundial va patir una desacceleració el 2013, diu l'estudi "i encara ha de recuperar els nivells anteriors a la crisi".

Pel que fa a les economies emergents, "des de el 2007 el sou real ha anat augmentant", sovint ràpidament. Tot i així, segons la OIT, hi ha certes diferències regionals i, per exemple, mentre que a Àsia va augmentar un 6%, a Amèrica Llatina i el Carib el percentatge va ser inferior a l'1%, mentre que havia estat del 2,3% el 2012.

L'estudi avisa, però, que la Xina "va determinar gran part del percentatge del creixement salarial mundial", com a conseqüència de "la seva magnitud i del creixement del sou real al país". Si s'exclouen les dades del gegant asiàtic, el creixement del salari real mundial es redueix fins a l'1,1% el 2013 i a l'1,3% el 2012.

La distribució dels sous

D'altra banda, Espanya ha estat el país on més s'ha incrementat la desigualtat en la distribució salarial entre el 2006 i el 2010, seguit d'Estats Units, com a conseqüència de factors com la caiguda dels sous i l'augment de l'atur. El Brasil, l'Argentina i Rússia són, en canvi, els estats on més s'han reduït aquestes diferències.

L'estudi de l'OIT també ha fet atenció a les diferències entre els sous que reben els homes i les dones. La conclusió és que si s'eliminés aquesta discriminació injustificada, a més de la meitat dels 38 països estudiats, inclòs Espanya, les treballadores haurien de rebre una retribució més elevada que els treballadors, segons criteris com la qualificació. D'altra banda, les dones que no tenen fills reben una remuneració més elevada que les que sí que en tenen.