El president de Freixenet, José Luis Bonet, que el passat 19 de novembre va ser escollit president de la Cambra de Comerç d'Espanya, advoca per la unitat d'Espanya "com a primer principi" per defensar les pimes a l'exterior. Per això, considera que el poble espanyol no pot trencar amb el procés de la recuperació davant el debat català.

Bonet va confirmar que no preveu la independència, de la mateixa manera que aposta per la col·laboració de tots els actius per impulsar les pimes a globalitzar-se de la mà de les grans corporacions espanyoles.

La Cambra de Comerç d'Espanya substiturià l'antic Consell Superor de Cambres. Des d'aquesta nova posició, Bonet defensarà els problemes i necessitats de les pimes davant el repte de sortir a l'exterior per internacionalitzar-se i guanyar en competitivitat.

En aquest sentit, assegura que la recuperació econòmica serà un moment molt oportú perquè les mitjanes i petites empreses es recolzin en les cambres de comerç i en la col·laboració público-privada amb la finalitat d'"anar junts" en la sortida a l'exterior.

Per això, advoca per la col·laboració de totes les administracions, de la CEOE i de les ambaixades. En la seva opinió, es veu "una actitud generosa" de les grans empreses per tirar del teixit productiu. Bonet assegura que "Espanya ha arribat tard a la globalització i ha d'anar tan de pressa com pugui". Per aquest motiu, defensa que s'ha de treballar amb "la unitat d'acció i no amb falta de coordinació", i assegura que és primordial que tothom treballi conjuntament.

El també president de Freixenet té clar que cal defensar la unitat de mercat i l'entorn institucional espanyol perquè "està consagrat en la Constitució". Bonet recorda que això, junt amb els punts d'unió amb Europa, ha estat la base del progrés del teixit productiu al continent europeu.

Sobre el debat sobiranista, el nou president de la Cambra de Comerç a Espanya afirma que no veu possibilitats de canviar totalment el marc. En la seva opinió, el poble espanyol "és savi i veu que, si entrem en un cercle virtuós, començarà per a les empreses i després arribarà als treballadors".

Bonet assegura que "ni Catalunya ni Espanya han estat com ara". En aquest sentit, accepta que hi ha problemes entre els dos territoris, però incideix que "cal resoldre'ls", així com "parlar i posar-se d'acord" perquè "el país està en bona posició".

Pel que fa a la crisi, Bonet percep una "actitud generosa" per part de grans empresaris a favor del bon desenvolupament del país i de l'interès públic. Amb tot, considera que els bancs espanyols implantats a l'exterior també poden acompanyar les pimes en el finançament dels seus projectes en terres forasteres. D'altra banda, reconeix els sacrificis que han fet els ciutadans davant la crisi i considera que "molts han entès i acceptat la situació".

Optimisme per al futur

El president de Freixenet es mostrat optimista pel que fa a l'economia futura, tot assenyalant que vindran "temps millors". De moment, diu que les empreses comencen a "respirar" i que més endavant aquestes podran invertir i contractar personal.

Bonet apunta a la millor preparació dels joves a l'estranger com una assegurança de treball futur i assevera que Espanya té una joventut preparada, però "molts viuen endogàmicament" i es pregunta si l'anomenada "fuga de cervells" no suposa en realitat "acabar amb una formació per tenir feina de qualitat".