L'Eurogrup dubta de "l'eficàcia d'algunes mesures" del govern espanyol per garantir el compliment de l'objectiu de dèficit públic per a l'any que ve, del 4,2%. Els ministres d'Economia de la zona euro han advertit aquest dilluns a l'espanyol Luís de Guindos que "seria necessari prendre mesures eficaces" per evitar una desviació de quatre dècimes (uns 4.000 milions d'euros), segons els càlculs de la Comissió Europea. "Si és resultat és que algunes de les mesures no són tan efectives com s'esperava, llavors potser caldria prendre mesures addicionals", ha avisat l'holandès Jeroen Dijsselbloem, president de l'Eurogrup. Però De Guindos li ha respost que "les mesures actuals són més que suficients".

"Fa només tres anys, Espanya era el pitjor de la classe, però avui, de les grans economies de la zona euro, som els que més creixem i els que més ocupació creem, i això ho reconeix tothom", ha assegurat el ministre espanyol d'Economia. L'executiu del PP augura un creixement del 2% del PIB per a l'any que ve, tres dècimes més que l'1,7% que preveu Brussel·les. "Som una mica més optimistes que la Comissió Europea", però "estem absolutament compromesos amb un objectiu de dèficit públic l'any que ve del 4,2%", ha argumentat De Guindos.

Abans de poder aprovar els seus pressupostos a Madrid, el govern espanyol, com els de la resta de la zona euro, està obligat a passar l'examen de la Comissió Europea. És una de les noves competències esgarrapades als estats membres durant la crisi. Brussel·les ha posat Espanya al grup dels països "en risc d'incompliment", juntament amb França, Itàlia, Bèlgica, Malta, Àustria i Portugal. La desviació, en el cas de l'Estat espanyol, seria de només quatre dècimes: és a dir, que en any electoral Rajoy hauria de retallar uns 4.000 milions d'euros extra, aproximadament, repensar-se la baixada d'impostos o apujar-ne algun (Brussel·les sempre veu marge en l'IVA i en les taxes especials, com les que graven els combustibles).

De Guindos ha deixat molt clar aquest dilluns que no pensa prendre "mesures addicionals" perquè "el govern espanyol està convençut que l'objectiu del 4,2% es complirà perfectament l'any que ve". Però l'Eurogrup no ho veu tan clar i dóna suport a les tesis de la Comissió Europea. "Estem d'acord amb l'avaluació de la Comissió Europea que el pressupost corre el risc de no complir amb els requisits de les recomanacions per dèficit excessiu", adverteixen els ministres d'Economia dels 18 socis en les conclusions de la seva reunió d'aquest dilluns. Això vol dir que "seran necessàries mesures eficaces que permetin una millora del dèficit nominal", han insistit.

L'Eurogrup reconeix que l'executiu del PP va posar en marxa l'any passat "una agenda de reformes ambiciosa i d'ampli abast per fer front a les debilitats de l'economia", però exigeix a Rajoy que no es relaxi i "mantingui l'aplicació determinada" d'aquestes reformes "estructurals".