El Jutjat mercantil número 2 de Madrid ha ordenat cautelarment el cessament i prohibició en tot el territori nacional del denominat sistema Uber en considerar que els seus conductors manquen d'autorització administrativa per desenvolupar la labor i que la seva activitat suposa competència deslleial. En un acte contra el qual no es pot presentar recurs, el magistrat accepta la sol·licitud que li va fer l'Associació Madrilenya del Taxi abans d'interposar la seva demanda i prohibeix que s'ofereixin serveis de transport en línia per part dels treballadors de l'empresa, que posa en contacte en línia conductors i usuaris del portal.

També emplaça les empreses de telecomunicacions i les de pagament electrònic perquè suspenguin la transmissió, l'allotjament de dades, l'accés a les xarxes de telecomunicacions o la prestació de qualsevol altre servei equivalent d'intermediació en relació amb Uber.

Segons el jutge, és aconsellable adoptar aquesta mesura "amb la major brevetat possible" davant l'existència indiciària de "conductes il·lícites" en el servei de transport de viatgers a Madrid i en altres punts d'Espanya, "amb l'afecció directa al servei públic impròpia del taxi". No es tracta, prossegueix, d'una qüestió de "debat filosòfic" sobre la llibertat de mercat en general i l'economia cooperativa en particular, sinó una protecció cautelar basada en la legalitat vigent.

I això perquè la llei de competència deslleial determina que quan s'infringeixen normes que són exigides per actuar en un mercat, la infracció és en si mateixa una acció deslleial. En aquest sentit, recorda que per a la prestació del servei amb vehicle propi cal autorització de l'Estat o la comunitat autònoma, l'obligatorietat de tenir llicència o autorització de transport per contractar i facturar.

En suma, "la fluïdesa del mercat per internet, la velocitat de comunicació del sistema Uber, empresa participada pel gegant Google, la ubicació en el refugi fiscal, la pròpia dificultat de citació de la demandada", juntament amb l'existència d'una activitat que "infringeix les normes jurídiques de manera molt evident en un sector regulat", requereixen aquesta protecció cautelar.