La patronal Foment del Treball es va mostrar ahir crítica amb el projecte de Pressupostos presentat la setmana passada per la Generalitat, al temps que va criticar la uniformitat amb què l'Estat tracta les comunitats autònomes a l'hora d'establir els objectius de dèficit públic.

El president de la comissió d'Economia i Fiscalitat de la patronal Salvador Guillermo, va posar en dubte que la Generalitat pugui aconseguir els 2.500 milions d'euros que necessita el 2015 per quadrar els seus pressupostos i que fia, en gran mesura, a la negociació política amb l'Estat.

"No crec a dia d'avui que la Generalitat pugui aconseguir la totalitat d'aquest import només amb el procés de negociació política", va afirmar Guillermo.

D'altra banda, Guillermo també va fer referència al dèficit de les comunitats autònomes, que creu que hauria de ser individualitzat, ajustant-lo a l'esforç i a les necessitats de cada territori.

"No té lògica que hi hagi un únic dèficit per a totes les comunitats", va indicar el dirigent patronal, que dóna suport a la tesi del govern de la Generalitat, que fa anys que demana que es flexibilitzi el sostre de despesa de les autonomies, igual que a Europa cada país té el seu objectiu de dèficit.

Guillermo va fer aquestes declaracions durant la presentació de l'informe de conjuntura de Foment del Treball que analitza el segon semestre del 2014 i avança el panorama per al primer del 2015.

La patronal s'alinea amb les previsions del Govern i la Generalitat i estima que les economies espanyola i catalana creixeran al voltant del 2% el 2015, sempre que "no canviïn molt les coses a Europa".

L'organització que presideix Joaquim Gay de Montellà considera que "la recuperació ha vingut per quedar-se" i que aquesta, encara molt incipient, agafarà impuls l'any vinent, amb un creixement a Catalunya i al conjunt d'Espanya superior a la mitjana de la zona euro, a diferència dels anys precedents.

La Comissió Europea calcula que el PIB d'Espanya creixerà un 1,7 % el 2015, una xifra que el Govern espanyol situa en el 2 %. De la seva banda, el govern de la Generalitat preveu que l'economia catalana avanci un 2,2 % l'any vinent.

Foment del Treball creu que el creixement de l'economia espanyola "estarà més prop del 2% que de l'1,7%" que fixa la CE i que també és "bastant creïble" el càlcul realitzat per l'executiu autonòmic.

Diversos són els factors que porten a Foment a tenir una visió optimista sobre la recuperació espanyola i catalana, com són la bona marxa de les exportacions, la recuperació del consum intern, les dades positives del sector turisme o la dinàmica positiva del mercat de treball.

El president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Salvador Guillermo, va dir que la creació de llocs de treball és encara molt baixa, encara que va destacar que "les seqüeles d'una crisi tan profunda com la viscuda no es poden resoldre en un any, dos o tres".

"Que ningú esperi miracles", va assenyalar, tot i remarcar que s'està creant ocupació en un context de lenta recuperació. "El positiu és que es crea ocupació amb taxes de creixement molt baixes. La recuperació no porta automàticament ni a la creació de llocs de treball ni a la qualitat d'ocupació que tots voldríem", va apuntar el director de l'àrea d'Economia de la patronal, Valentí Pich.