Aquesta setmana no s'han publicat excessives referències econòmiques, malgrat que hi ha hagut notícies que expliciten l'elevada incertesa que plantegen les previsions per al proper exercici. A nivell Europeu, la pròrroga de l'assistència financera a Grècia i el possible avançament de les eleccions al govern, tornen a situar el debat de la sostenibilitat del deute grec a l'agenda europea. Com és habitual, cada vegada que es debat sobre els programes d'assistència financera a les economies perifèriques, els mercats financers responen amb volatilitat, que es tradueix en caigudes dels índexs de renda variable i increments de les primes de risc. Malgrat tot, aquest episodi d'incertesa financera ha estat relativament modest, però caldrà mantenir l'atenció de com se soluciona a nivell polític la situació a Grècia.

Al mateix temps, el BCE ha fet públics els resultats de la segona subhasta extraordinària amb venciment de llarg termini, condicionada a la concessió de crèdit per part de les entitats financeres. El resultat d'aquesta ha estat en línia del previst amb una concessió de 130.000 milions d'euros, que haurien de permetre millorar les condicions d'accés al crèdit de famílies i empreses en el conjunt de l'eurosistema. Encara que de manera modesta, el volum de crèdit ha millorat relativament els darrers mesos del 2014, i les subhastes de liquiditat extraordinària haurien d'accelerar la normalització de les condicions de crèdit actuals.

A Espanya les principals referències conegudes han estat relacionades amb el sector de la construcció, on segons l'INE el preu de l'habitatge consolida dos trimestres consecutius d'avenços, fins al setembre, mentre que les estadístiques de Tinsa anticipen una acceleració en el ritme de caiguda dels preus de l'habitatge fins al mes de novembre.

Al mateix temps les compravendes d'habitatges del mes d'octubre consoliden una tendència positiva la darrera part del 2014, amb un avenç d'un 16% interanual, liderades per les vendes dels habitatges de segona mà, d'un 42%, mentre que les vendes dels habitatges nous es contrauen d'un 18%. En el seu conjunt, els indicadors del sector de la construcció anticipen que l'ajust s'ha consolidat i malgrat no es tornaran a observar en el curt termini els ritmes d'expansió precrisi, sembla que la tendència del sector evolucioni favorablement.

Aquesta setmana, la Fundació de Caixes d'Estalvis (FUNCAS) ha fet públiques les seves projeccions de creixement per a l'economia espanyola, on revisa fortament a l'alça el creixement previst per al 2015. La revisió a l'alça se justifica principalment per la caiguda dels preus del petroli, que permetrà reduir els costos energètics i contenir el dèficit de la balança comercial, la devaluació de l'euro gràcies a la política monetària expansiva del BCE i la rebaixa de l'IRPF permetrà a l'economia espanyola registrar un avenç d'un 2,4% i una creació d'ocupació per sobre dels 300.000 llocs de treball.