El Banc Central rus no va aconseguir ahir frenar la caiguda en picat del ruble, que es va esfondrar a nivells desconeguts des de la suspensió de pagaments de 1998, malgrat haver elevat els tipus d'interès del 10,5 al 17 per cent. Alguns analistes asseguren que l'economia russa està propera al col·lopse financer, tot i que les autoritats ho neguen i acusen els especuladors de desastabilitzar la moneda.

"La situació és crítica. El que està passant no ho podíem imaginar ni fa un any, és un malson", va afirmar el vicepresident de l'entitat emissora, Serguéi Shvetsov.

La moneda russa va patir una espectacular caiguda respecte del dòlar i l'euro, i va superar la barrera psicològica dels 100 rubles per euro en la borsa moscovita. En qüestió de minuts, el ruble va passar de 90 per euro a 100, en nous mínims històrics, després que el Banc Central elevés el tipus clau d'interès del 10,5 al 17 per cent.

El ruble ja havia perdut el dilluns el 10 per cent del seu valor, i en el que va d'any, després d'aquest "dimarts negre", ja s'ha depreciat un 60 per cent.

Una pujada de manual

"La decisió d'elevar els tipus d'interès obeeix a la necessitat de limitar els riscos de devaluació i inflació, que han augmentat substancialment en l'últim temps", va assenyalar el Banc Central en un comunicat. L'encariment del crèdit a la banca comercial busca evitar que les entitats bancàries utilitzin els diners del Banc Central per a la compra de divises, la qual cosa dispara la seva demanda i pressiona a la baixa a la moneda nacional.

Per al doctor en economia i catedràtic de la Universitat Plejánov de Moscou Serguéi Valentéi, la mesura adoptada pel Banc Central és "de manual de macroeconomia". "Però, al meu entendre, la reacció del BC arriba tard i l'augment de la taxa d'interès no és suficient. Es requereixen mesures sistèmiques", va dir.

El precedent de 1998

El digital Gazeta.ru va recordar ahir que el dràstic augment de la taxa d'interès en 1998 no va impedir que a l'agost d'aquest mateix any Rússia es declarés en suspensió parcial de pagaments.

Encara que la situació actual de Rússia, un país que compta amb reserves internacionals per un valor de 416.000 milions de dòlars, difereix de la de la dècada dels noranta, la dificultats que afronta la seva economia són molt greus, en particular la provocada per la caiguda dels preus del petroli a mínims de fa cinc anys.

Les exportacions d'hidrocarburs generen prop del 50 per cent dels ingressos pressupostaris de Rússia, per la qual cosa el desplomi del preu del cru, del que depèn el del gas natural, té un impacte directe en la seva economia.

A la caiguda del preu del petroli se sumen les sancions occidentals a Rússia per la seva postura en la crisi ucraïnesa, que han privat a Moscou no només d'importants fonts de finançament, sinó també de l'accés de tecnologies per a la indústria extractiva d'hidrocarburs.

El passat mes de novembre, el ministre de Finances de Rússia, Antón Siluánov, va xifrar en 40.000 milions de dòlars anuals les pèrdues per a l'economia per les sancions i entre 90.000 i 100.000 milions pel descens en el 30 per cent dels preus del petroli.

Des de llavors, el preu del cru ha continuat la seva caiguda, per la qual cosa les estimacions de Siluánov ja s'han quedat molt curtes.

No obstant això, el ministre d'Economia Alexéi Uliukáev assegurava ahir que la caiguda del ruble no farà revisar els pronòstics macroeconòmics "de manera significativa". "La situació és molt complicada, peò no somo els primers ni els últims que vivim una situació smiliar, va dir.

Efectes a Girona

La devaluació de la moneda russa pot acabar perjudicant també l'economia gironina. Enguany, ja s'havia notat un descens del turisme rus, a causa que el tipus de canvi del ruble amb l'euro havia encarit molt les seves vacances. Amb el desplom dels últims dies i les perspectives de recessió, la caiguda del turisme rus es preveu molt superior.

D'altra banda, la depreciació del ruble també encarirà molt les compres que les empreses russes facin a l'exterior, el que podria perjudicar els exportadors gironins que encara tenen presència el país. De fet, les exportacions gironines a Rússia ja havien patit una important caiguda a causa del veto rus al carni espanyols i europeu.

Molt més afectades es veuran economies que depenen més de l'intercanvi comercial amb Rússia, però també alguns grans bancs internacionals, molt exposats a l'ecnomia russa, entre ells el francès Societe Generale o l'italià Unicredit.