El govern català va aprovar ahir el projecte de llei de simplificació de l'activitat administrativa, que podrà arribar a suposar un estalvi anual de més de 1.200 euros per la constitució de cada empresa i permetrà crear i posar en marxa una societat en només 48 hores. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va explicar ahir, després de la reunió del Consell Executiu, que aquesta llei permetrà crear un nou model de relació entre les empreses i l'administració, facilitant l'activitat econòmica, atorgant confiança a l'empresariat i reduint els obstacles administratius. "Es tracta d'una iniciativa legislativa que aposta per la transparència, l'estandardització i la intervenció mínima per iniciar o modificar les activitats econòmiques de baix risc, que són majoritàries a Catalunya", va indicar la Generalitat. En roda de premsa, el conseller Puig va assegurar que aquesta nova normativa permetrà operar en un termini de 48 hores al 75% de les empreses de Catalunya, que estan catalogades com a companyies "innòcues" o de baix risc per a la seguretat de les persones, els béns i el medi ambient.

"La combinació dels processos telemàtics per a la constitució de les societats i aquests nous documents de declaració de responsabilitats o de comunicació prèvia farà possible que es pugui començar a treballar en 48 hores", va subratllar.

Les mesures que inclou la nova llei comporten una reducció dels tràmits, més transparència i simplicitat dels procediments i eliminen el temps d'espera per iniciar l'activitat empresarial. Segons Puig, aquestes mesures poden beneficiar cada any més de 53.700 noves empreses i poden suposar un estalvi anual de 68,4 milions d'euros per a les companyies, l'equivalent a 1.273 euros d'estalvi per cadascuna d'elles.

La nova llei aprovada pel Consell Executiu deixa en mans dels empresaris la responsabilitat de complir amb la legislació i per tant amb una declaració responsable en el cas de les activitats innòcues i amb una comunicació prèvia en el cas d'activitats de baix risc, que suposen el 75% dels casos de les empreses que es constitueixen. Fins ara, aquests emprenedors havien d'esperar a les inspeccions de diferents serveis de supervisió dels Ajuntaments i Govern i a partir d'ara es construeix un escenari de "confiança" amb l'empresari que només amb una declaració responsable o una comunicació prèvia, depenent dels tipus de negoci, n'hi haurà prou per poder obrir el negoci.

Els beneficiaris

Els sectors que formen part d'aquestes activitats innòcues i de baix risc se situen en activitats del comerç minorista, serveis personals, serveis administratius, construcció, turisme i de restauració.

El conseller va posar com exemple d'una activitat que a partir d'ara no haurà d'esperar de la visita de la inspecció per donar llum verda la posada en marxa d'un restaurant de menys de 500 metres quadrats que al ser una activitat de baix risc amb un informe tècnic de contractat per l'emprenedor, la constitució i el registre mercantil de l'empresa podrà posar en marxa el negoci. En total, registrar l'empresa i l'informe tècnic pot portar un parell de dies.

Un altre exemple d'activitat de baix risc amb una comunicació prèvia i un informe tècnic contractat pel mateix emprenedor seria l'obertura d'un hotel de menys de 20 places.