La caiguda del ruble és només el mirall de la profunda crisi de l'economia de Rússia, castigada tant per la baixada dels preus del petroli i les sancions internacionals, com per la falta de reformes estructurals.

La gravetat de la situació ha fet recordar a alguns mitjans russos el col·lapse financer de 1998, quan Rússia es va declarar en suspensió parcial de pagaments, i els estalvis de milions de persones es van volatilitzar en poques hores.

Avui, el país té millor base econòmica -compta amb reserves internacionals per valor de 416.000 milions de dòlars- que fa 16 anys per resistir el vendaval, però afronta un entorn internacional molt més desfavorable que el de llavors.

Mentre el Govern del primer ministre Dmitri Medvédev, atribuïa tota la culpa de la depreciació del ruble, que ha perdut la meitat del seu valor en el que va d'any, als factors externs, uns altres assenyalen, a més, el fracàs del model econòmic i la deficient gestió de l'Executiu.

En la seva editorial, el digital Gazeta.ru assegura que aquest mes pot convertir-se en el "desembre negre" de la història de Rússia, que afronta en aquests moments la conjunció de tres crisis: financera, de model econòmic i de gestió.

Segons el citat mitjà, els factors externs -les caiguda dels preus del petroli i les sancions occidentals- no han fet més que precipitar les crisi financera i del model, que van començar a gestar-se molt abans de l'annexió de Crimea, al març d'aquest any.

Molts experts coincideixen que quan va optar per donar suport al separatisme prorrus a Ucraïna, Rússia va sobreestimar la solidesa de la seva economia i va calcular malament la reacció d'Occident.

El fervor patriòtic, resumit en la consigna "Krimnash (Crimeanostra), que va seguir a la "reunificació" amb Crimea, va relegar a un tercer o quart pla les preocupacions que ja generava la situació econòmica.

El mes passat, el ministre de Finances, Antón Siluánov, advertia que el país perdria anualment 40.000 milions de dòlars per les sancions i entre 90.000 i 100.000 milions per la caiguda dels preus del petroli en un 30 per cent. Les estimacions de Siluánov ja s'han quedat curtes, perquè els els preus del cru, les exportacions del qual generen la meitat dels ingressos pressupostaris del país, han continuat el seu descens.

Segons el Banc Central de Rússia, la fugida de capitals ascendirà aquest any a 134.000 milions de dòlars i la inflació superarà el 10 per cent.

Preus a l'alça

Mentrestant, moltes cadenes internacionals fixaven ahir els preus dels seus productes un 20% per sobre els de fa dos dies. Altres, van tancar portes a l'espera de revisar la seva política de preus.