La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha presentat la consulta pública de la regulació de la banda ampla, en la qual proposa obligar a Telefònica a donar accés a la resta d'operadors a la seva xarxa de fibra en tot el territori excepte nou ciutats, on es liberalitza el servei. Entre ells no hi ha cap dels municipis gironins on l'operador ha començat a desplegar la fibra.

La CNMC ha realitzat una anàlisi del mercat i ha conclòs que a Madrid, Barcelona, Alcalá d'Henares, Badalona, Coslada, Màlaga, Móstoles, Sevilla i València, on es concentra el 16% de la població, existeix un major nivell de competència en el desplegament de xarxes ràpides, ja que existeixen un mínim de tres operadors construint una xarxa pròpia.

Per a la resta del territori, incloses les zones on hi ha operadors de cable regionals (Astúries, Galícia i País Basc), la CNMC planteja la creació d'un nou sistema d'accés virtual per part d'operadors alternatius a la xarxa de Telefónica (VULA, segons les seves sigles angleses), equivalent a l'accés indirecte de coure que existeix en l'actualitat.

Així mateix, l'esborrany de la futura normativa preveu eliminar el límit actual de 30 Mbps perquè Telefónica obri les seves xarxes en tot el territori, independentment del nivell de competència que existeixi i el tipus de mercat que es tracti.

Els preus d'accés a la xarxa els fixarà Telefónica atenint-se al principi que han de permetre als operadors alternatius replicar les seves ofertes al client final, però els haurà d'autoritzar la CNMC.

Pel que fa a l'accés indirecte en segment residencial, hi ha dues zones amb diferents nivells de competència, segons l'anàlisi del regulador.

En la primera, formada per 606 centrals de Telefónica, es considera que existeix competència, ja que la quota de l'operadora que presideix César Alierta no supera el 40 % del mercat.

La segona, que està composada per la resta de les centrals de Telefónica, la seva quota de mercat supera el 60%.

Telefónica haurà de donar accés a la seva xarxa de fibra i de coure només a les zones de menor competència, encara que durant un període transitori d'un any haurà de fer una oferta majorista d'accés per a tota la xarxa nacional sense el límit de 30 megues.

Segons fonts de de la Comissió de la Competència, entre 2008 i 2014 la pressió competitiva al mercat de banda ampla ha millorat i Telefónica ha perdut onze punts de quota de mercat en favor d'Orange, Vodafone i Jazztel.