25 de desembre de 2014
25.12.2014

Gambes més grosses disparen els ingressos de la Confraria de Palamós

A una setmana de tancar l'any, ja supera en més d'un 20% la facturació de tot el 2013

25.12.2014 | 00:00
Pescadors seleccionant i ordenant gambes en caixes després d'arribar a port a Palamós.

La confraria de Palamós ha ingressat aquest any uns 10 milions d'euros per la subhasta de peix i marisc a la llotja. Quan encara no han tancat el 2014 i falta afegir als comptes la pesca de les festes nadalenques, la confraria ja pot dir que aquest any ha estat millor que l'anterior perquè han ingressat 1,7 milions d'euros més (per sobre el 20%) i això tenint en compte que no han augmentat molt les tones capturades perquè han passat de les 1.600 del 2013 a 1.800 enguany. El patró major de la confraria, Francesc Benaiges, ha assegurat que l'increment dels ingressos és per l'augment de la mida de la gamba que capturen. "Per sort, cada cop pesquem menys gambeta i més gamba mitjana o grossa, que té més valor", va explicar.
La Gamba de Palamós és la captura estrella de la confraria i representa fins a un 45% dels ingressos anuals de la llotja. Això converteix aquest marisc en un dels pilars de la confraria però no totes les gambes tenen el mateix valor al mercat. Les que es poden incloure a la marca de garantia Gamba de Palamós -i, per tant, són més cares- han de ser de mida mitjana, gran o extra. En queden excloses les anomenades gambetes, de mida més petita.
El patró major de la confraria, Francesc Benaiges, explica que capturar gambetes crea un doble perjudici per als pescadors. D'una banda, són gambes més petites i també més barates, cosa que es tradueix en menys beneficis per als pescadors i, de l'altra, capturar-les perjudica el futur de la pesca perquè els exemplars d'aquesta mida encara no es reprodueixen i poden posar en perill la supervivència de l'espècie.
Amb el 2014 encara no tancat del tot, la confraria de Palamós ja sap que acabarà l'exercici amb millors números que l'any passat. Benaiges recorda que van tancar el 2013 amb 8,3 milions en vendes i tota la flota va pescar unes 1.600 tones de peix i marisc. Enguany, i sense tenir en compte les captures dels dies de Nadal, ja han ingressat uns 10 milions, tot i que han pescat només 200 tones més que l'any anterior. "El que ha fet incrementar el beneficis és la gamba, perquè pescar-ne de més grossa fa augmentar els ingressos encara que no se'n capturin gaires més tones", afirma.
El patró major detalla que l'època de l'any durant la qual la gamba es ven més cara és Nadal però, paradoxalment, és quan el temps és pitjor i a vegades aquest impedeix que les barques puguin sortir tant a pescar. Amb tot, ?Benaiges admet que és impossible cobrir la demanda de gamba que hi ha per festes.

La veda, necessària
Francesc Benaiges explica que ja van notar l'increment de la mida de la gamba a principis d'any quan, just després dels dos mesos de veda fixat pel pla de gestió, van tornar a sortir a pescar. "Això incrementa els ingressos tant per al pescador com a la mateixa confraria", diu Benaiges, que afegeix que "estan contents" pels resultats d'enguany perquè "encara que no són per tirar coets, són millors que l'any passat i recollim resultats dels esforços que fem".
També recorda que la confraria amarra la flota a port durant dos mesos sense cap tipus de compensació econòmica per deixar regenerar l'espècie. "Ho fem sense cap tipus d'ingrés per als armadors i amb els pescadors cobrant d'atur", va explicar.
Segons Benaiges, aquest esforç només té sentit per garantir el futur de la pesca. "Tenim clar que la sostenibilitat és el futur de la pesca, des de Palamós creiem que si no anem tots a la una per reduir l'esforç pesquer, la pesca té els dies comptats", opina.
A principis de l'any vinent, la confraria també començarà a fer les proves per a les noves portes de la flota d'arrossegament, per frenar l'efecte llaurat del fons marí i ?contribuir a pescar de forma més respectuosa amb el Medi Ambient.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook