El final d’any sol ser una època per fer balanç i, sobretot, per mirar cap endavant i planificar l’any vinent. Hem demanat empresaris, directius, economistes, representants patronals i de col·legis professionals gironins que facin l’exercici de preveure com anirà el 2015 per a l’economia gironina i per als seus sectors. La majoria consideren que 2015 serà millor que l’any que deixem enrere, si bé expressen molta cautela sobre l’abast de la recuperació, que es pot veure frenada pel lent creixement de l’economia europea o per les tensions geopolítiques en zones properes com Grècia, Ucraïna o Rússia. Tot i que la taxa d’atur es mantindrà elevada i no es preveuen pujades salarials generalitzades, hi ha diversos factors que contribuiran a la millora de l’activitat: Les empreses gironines han consolidat nous mercats fora de la UE, la baixada del preu del petroli generarà estalvis a empreses i ciutadans, la reforma fiscal millorararà lleugerament la renda disponible dels ciutadans i l’accés al crèdit creix una mica.

Marc sansalvadó, conseller delegat de Tecalum Industrial:«A Espanya i Catalunya hem tocat fons i, macroeconòmicament, estem iniciant una incipient recuperació però que encara és petita per estirar de l’atur i massa dependent encara de l’entorn proper, de França o Grècia»

«Per a nosaltres l’any 2014 ha estat un any bo; hem crescut i hem millorat els beneficis, i sobretot hem continuat consolidant les posicions per continuar aquesta trajectòria. Però ha estat força més dur i difícil del que inicialment esperàvem. I penso que per al 2015 passarà una mica el mateix. Continuarem aquesta tendència, però serà encara complicat», diu Sansalvadó. Segons la seva opinió, «a Espanya i Catalunya hem tocat fons i, macroeconòmicament, estem iniciant una incipient recuperació», que veu «massa petita» per reduir l’atur, i «massa dependent» de països amb incerteses, com França i Grècia. El directiu de Tecalum també creu que la baixada del preu del petroli «pot ajudar a suavitzar l’impacte de l’increment del cost de l’energia al nostre país, millorant els costos de producció». Això, ajudaria a incrementar «un nivell de competitivitat encara insuficient en el mercat global». I parlant de mercats internacionals, considera que els exportadors tenen «una oportunitat a les amèriques» gràcies a la favorable evolució del tipus de canvi euro-dòlar. Respecte a les febleses, assenyala un mercat laboral «poc dinàmic i en el que costa trobar perfils bons per als reptes que ens planteja el moment, gent ben formada, amb idiomes, ...», i «un sistema de finançament que encara no funciona»

Manel xifra, president de Comexi Group:«A nivell global, el nivell d’activitat és bo, però hi ha moltes incerteses que fan preveure que el creixement serà moderat»

Manel Xifra presideix una de les indústries més interanacionalitzades de la demarcació. assenyala que, com l’any que deixem enrere, el 2015 serà un any amb moltes incerteses a nivell geopolític. «La crisi a Rússia, la devaluació del ruble, el conflicte a Ucraïna, la situació a Grècia, la caiguda del preu del petroli que ajuda algunes economies però en perjudica d’altres... Moltes decisions econòmiques i empresarials es prendran en funció de com evolucionin aquests temes», assegura. Xifra, que també presideix l’associació d’exportadors amec, destaca que enguanya el conjunt d’empreses que la integren ja van revisar a la baixa les seves perspectives de creixement a l’exterior. «A nivell global, el nivell d’activitat és bo, però hi ha moltes incerteses que fan preveure que el creixement el 2015 serà moderat», conclou.

Francesc Pérez, soci de TAX:«En l’àmbit macroeconòmic tothom sembla detectar una millora, però a les pimes, cada cas és un món. El 2015 serà complicat»

TAX, amb seu a Figueres, és una de les principals assessories de pimes de l’Estat i coneix de primera mà la situació que viuen en el seu dia a dia. Francesc Pérez, un dels socis, considera que el 2015, «malgrat les previsons optimistes del govern i dels serveis d’estudis de bancs i d’organismes internacionals, a nivell micro les coses es veuen diferents, i cada empresa és un cas diferent i un món diferent». En aquest sentit preveu que serà un any difícil per a les empreses més dependents del consum intern, ja que «amb taxes d’atur properes al 20% serà difícil reactivar el consum, que és un dels principals elements del nostre PIB». També esmenta la «incertesa» que pot genera un any electoral com el 2015, com a mínim amb unes eleccions municipals i unes de generals. Tot i les incògnites, Pérez també creu que en l’entorn també «hi ha oportunitats» i que «moltes empreses, sobretot les que s’han enfocat en el llarg termini, les que han apostat per la formació i la internacionalització, segur que acabaran recollint els fruits del seu esforç».

Agustí Codina, Med Playa:«La forta baixada del preu del petroli afavorirà el creixement de les economies mundials i, evidentment, abaratirà el preu del combustible dels avions, afavorint els viatges i el turisme»

El responsable de la cadena hotelera gironina Med Playa apunta que el preu del petroli serà un factor determinant a l’hora de preveure la propera temporada turística. Segons la seva opinió, la baixada de preus d’aqeusta matèria primera «afavorirà el creixement de les economies mundials i, evidentment, abaratirà el preu del combustible dels avions, afavorint els viatges». En la banda negativa, apunta, «aquesta baixada del preu del petroli també ha sigut la gota que ha fet vessar el vas de tota la complicada situació a Rússia, on la crisi d’Ucraïna i les sancions occidentals ja havien començat a fer efecte. Ara, amb l’ensulsiada del ruble, la pregunta és quina part del mercat rus salvarem el 2015». Si el turisme rus és la creu, la cara pot ser el britànic: «La lliura esterlina s’ha anat apreciant en relació a l’euro, seguint la bona recuperació de l’economia anglesa. La forta baixada del petroli acabarà de donar l’impuls que li faltava i el mercat anglès ens donarà una alegria el 2015». En clau més gironina, el directiu de la cadena Med Playa observa «amb preocupació la baixada de passatgers que pateix l’aeroport de Girona». «El que està passant és un bon exemple de perquè Catalunya hauria de poder gestionar plenament els seus aeroports», conclou Agustí Codina.

Francesc Planas: prefabricats Planas / Fòrum Carlemany:«Molts industrials volen tornar a invertir i recuperen projectes que havien aturat»

L’empresa de Planas -fa edificació industrialitzada, és a dir, fem els elements que composen una edificació a fàbrica i els transporta i munta l'obra- ha patit durant la crisi el fre de les inversions dels seus clients. La situació sembla que ha canviat. «La demanda de pressupostos en la construcció industrial s’ha duplicat respecte fa un any. Es reprenen projectes que s’havien aturat i comença a haver-hi crèdit a preus raonables», assegura Planas. El també president del Fòrum Carlemany assegura que el 2015 serà «amb tota probabilitat, força millor que el 2014, però no oblidem que el punt de partida és molt baix». Planas, que considera que l’elevat nivell d’atur és un dels principals problemes de la nostra economia, també apunta que «hi ha part de la població, que en els darrers anys s’ha desendeutat i que comença a perdre la por a consumir. I això és positiu».

Narcís Bartina, Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials:«Els preus energètics ­se­gueixen perjudicant la competitivitat de moltes empreses. La situació és avui pitjor que fa un any»

Més enllà dels pronòstics macroeconòmics a l’alça, Bartina alerta que moltes empreses segueixen amb problemes a causa dels costos de l’energia. «Els preus energètics segueixen perjudicant la competitivitat de moltes empreses. La situació és avui pitjor que fa un any. El fiasco del Castor encarirà la factura del gas i l'electricitat no s'abaratirà. Amb uns dels preus energètics més cars d'Europa és dificil competir», adverteix. Segons la seva opinió, el descens del pru del petroli, de moment, «beneficia sobretot sectors com els de les companyies aèries o el transport per carretera, però no hi ha repercussió en la factura energètica de les empreses». Així mateix, el president del Consell de Col·legis d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, avança que 2015 seguirà sent un any «delicat» per a la professió, que segueix a l’espera de l'aprovació de la llei de serveis professionals, «que ha de marcar el nostre futur, i pel que sembla no en positiu, el que ens genera molta incertesa». A nivell més general, va expressar la seva «preocupació per l’elevat nivell de corrupció que patim».

Domènec Espadalé, president de la Cambra de Girona:«Cal estar alerta a la debilitat d’algunes economies europees, com França i Itàlia, que són dels països on més exportem»

El president de la Cambra de Girona assenyala que a nivell microeconòmic, «del petit empresari i de la gent del carrer», la recuperació «no s’acaba de veure» perquè «hi segueix havent un atur elevat» i «perquè el crèdit segueix sense arribar a tothom». «Sense inversions i sense consum, pel que fa falta crèdit i més ocupació, costarà molt de millorar la situació»». El president de la Cambra també destaca el favorable comportament de les exportacions, sobretot fora de la UE. No obstant, recorda que Europa continua essent el primer mercat de les empreses gironines i que «cal estar alerta a la debilitat d’algunes economies europees, com França i Itàlia, que són des països on més exportem».

Hi ha més confiança, però no tothom és tan optimista com el president del Govern»

Segons el president de la patronal gironina, les empreses de la demarcació han fet un esforç per millorar la seva competitivitat durant la crisi. A l’hora de fer perspectives de cara al 2015, creu la situació millorarà, però «no tothom és tan optimista com el president del Govern». El que si ha detectat és que «hi ha més confiança», el que «es comença a notar en el comerç», i també «a nivell d’inversió en les indústries». No obstant, adverteix que «molts empresaris encara estan escarmentats de les dificultats recents, pel que és difícil parlar d’una millora en nom de tothom».

Esteve Gibert, Col·legi d’Economistes de Girona:«Hi ha dos factors que augmentaran la renda disponible a casa nostra: la baixada del preu del petroli i la reforma de l’IRPF»

El president dels economistes gironins coincideix amb la majoria de serveis d'estudis que auguren creixements d'entre el 2% i el 2,4% del PIB de cara a l'any vinent, si bé adverteix de «condicionants geopolítics que poden estroncar aquesta evolució». Cita per exemple la situació a Rússia i Ucraïna o la possible arribada de Syriza al govern grec. «Són qüestions que d'una manera o altra ens afectaran». En la banda positiva, cita dos factors que afectaran la butxaca dels consumidors: «Primer, el preu del petroli. La baixada actual podria estalviar 20.000 milions d'euros a l'economia espanyola. D'altra banda, la reforma de l'IRPF contribuirà a incrementar la renda de molts contribuents».Pel que fa a l'ocupació, espera que el mercat de treball millori. «Cal admetre que la reforma laboral ha introduït més flexibilitat, el que permet crear ocupació amb creixements del PIB molt baixos», conclou.

Pere Cornellà, Pimec Girona:«Confio que l'activitat ­segueixi millorant, però la recuperació avança a un ritme molt lent»

Cornellà, industrial cafeter i president de Pimec Girona, alerta que tot i que les perspectives per al 2015 són, a priori, millors que les del 2014, «la recuperació avança a un ritme molt lent» i que «hi ha moltes incògnites per esvair en els propers mesos». Entre aquestes cita la debilitat d’algunes economies europees, que influeixen en els exportadors gironins, o com evolucionarà el preu del petroli. A més, denuncia que el crèdit segueix essent molt car per a les pimes, i ressalta que «serà dificil reduir la gran bossa d'atur estructural que tenim, i que és un dels problemes més importants de la nostra economia».

Josep Oliver, catedràtic d’Economia de la UAB:

«Girona creixerà per sobre la mitjana catalana»

L’economista gironí explica Girona creixerà per sobre de la mitjana catalana el 2015 si es manté la confiança dels mercats internacionals. L'autor de l'anuari econòmic de CatalunyaCaixa, creu que aquest creixement se situarà al voltant del 2%, i que sobretot el lideraran les comarques situades a l'eix de l'autopista AP-7, per la indústria que s'hi concentra, i les que toquen a mar. Això sí, perquè això sigui així, caldrà que no hi hagi «cap xoc exterior» que ho estronqui, en referència a les tensions geopolítiques que amenacen l’economia mundial.

Pep Ruiz, BBVA Research:

«L'alentiment de la zona euro, especialment de països com França o Itàlia, afectarà el balanç exportador gironí»

L'economista del BBVA Research, Pep Ruiz, apuntat la necessitat d'enfocar els esforços a incrementar les exportacions a economies emergents i mercats potents com el nordamericà per fer front a l’estancament de les vendes a països de la UE, com França i Itàlia, i que expliquen, segons el seu parer, perquè l’economia gironina es recupera a un ritme inferior a la mitjana catalana.