Els preus han baixat set dècimes al desembre i han fixat una inflació anual del -1,3% a les comarques gironines, segons les dades de l'IPC que va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A tot Catalunya, la inflació ha baixat quatre dècimes al desembre i ha fixat una taxa anual de l'IPC del

-0,7%, sis dècimes inferior a la registrada al novembre. Aquesta taxa d'inflació és la més baixa que s'ha registrat un desembre a Catalunya des de l'any 1978, quan comença la sèrie històrica per autonomies de l'INE. En el conjunt de l'Estat, els preus han baixat sis dècimes i han tancat l'any amb una taxa anual del -1,0%, la més baixa en un desembre des del 1961, quan comença la sèrie històrica d'aquesta variable. Tot i això, hi ha hagut taxes anuals d'inflació més baixes, concretament al mes de juliol del 2009, amb una inflació interanual negativa del -0,9%. Aquest desembre, la caiguda dels preus del transport en un 5,8% (especialment la partida de carburants) i de les comunicacions en un 5,7% han estat les protagonistes de la baixada de l'IPC interanual a Catalunya.

La resta de partides han mantingut una certa estabilitat i en el cas de l'ensenyament, els preus han augmentat un 1,4%. En el conjunt de l'Estat, el descens del preu del petroli també ha empès a la baixa la partida de transports, que presenta una variació equivalent al -5,5%, gairebé quatre punts inferior a la del mes anterior. Els aliments i begudes no alcohòliques també han baixat de preu, amb una taxa que se situa en la xifra del -0,3 per cent, cinc dècimes menys que al novembre, igual que l'habitatge, que presenta una variació del -0,2%, dues dècimes per sota de la registrada al mes anterior, per la caiguda del cost del gasoil per calefacció aquest mes.

El petroli

Una mostra de la influència del cost del petroli sobre el comportament general dels preus és que a taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima fins al 0,0% amb la qual cosa se situa un punt percentual per sobre de la de l'IPC general a tot l'Estat. D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) al mes de desembre se situa en l'-1,1%, sis dècimes per sota de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPCH és del -0,7%. Davant d'aquestes xifres, CCOO va assegurar que Espanya es troba tècnicament davant d'una situació de deflació, reflex de la debilitat del nucli principal de la cistella de consum i augmentada per la forta caiguda dels preus dels carburants. Per això reclama una millora de les rendes laborals (salaris en negociació col·lectiva, sous d'empleats públics i pensions) per aixecar la demanda.