Els vaguistes estan decidits a arribar fins al final amb el conflicte obert a l'empresa A.J. Ruz de Sils. Des de fa tres mesos, divuit dels 27 treballadors de l'empresa gironina estan en vaga, fent visible la seva protesta amb un campament que han muntat davant la seu d'A.J. Ruz, al polígon del municipi. El conflicte, que va començar per l'acomiadament d'un treballador, cada vegada allunya més una part de l'altra. Ahir es va traslladar als jutjats, després que els vaguistes denunciessin l'empresa per vulneració del dret de vaga. Els treballadors asseguren que se'ls obliga a fer serveis mínims "abusius" (de fins a 40 hores setmanals) i que, a més, en plena vaga, s'ha agafat personal d'altres empreses per fer la recollida selectiva.

El secretari general de serveis privats de CCOO, Pau Gálvez, va explicar que abans que el cas arribés al jutjat social (l'encarregat de portar-lo és el número 3), la Inspecció de Treball ja havia detectat infraccions comeses per A.J. Ruz. Una, que va acabar amb una multa de més de 1.000 euros, és per no dur un registre acurat dels horaris i vacances. L'altra, que encara no és ferma, és per haver descobert un treballador d'una altra empresa fent la recollida selectiva durant la vaga. L'objectiu dels treballadors és que el jutjat social emeti una sentència on els doni la raó. "Volem que se'ns digui clarament que l'empresa comet il·legalitats", va explicar Gálvez. Això, va precisar el representant sindical, suposarà que les administracions per a les quals treballa A.J. Ruz (ajuntaments i consells comarcals) hagin de deixar de contractar-ne els serveis. I que les noves que agafin, en virtut de l'acord marc que hi ha al sector, hagin de subrogar els vaguistes a les seves plantilles. "Sempre que hem intentat negociar amb l'empresa se'ns ha tancat en banda i s'hi ha negat", va dir el portaveu de CCOO que va afegir que "aquesta via ja està gairebé esgotada i, ara per ara, l'única cosa que queda és el compliment estricte de la llei.

Contra l'administració

Els vaguistes i el sindicat CCOO, però, no només han denunciat A.J. Ruz per vulnerar el dret de vaga. També han portat a judici l'Ajuntament de Riells i Viabrea perquè, uns dies després de començar l'aturada, va contractar una empresa pel seu compte perquè fes la recollida selectiva. Els treballadors també es queixen que les administracions els han girat l'esquena, perquè no han rescindit els contractes amb A.J. Ruz.