El fabricant gironí de motos Gas Gas, amb seu a Salt (Gironès), ha presentat preconcurs de creditors davant el Jutjat Mercantil. Segons avançava ahir La Vanguardia i van confirmar fonts de la companyia, la firma arrossega un deute d'uns 24 milions d'euros incloent el circulant.

Gas Gas fa set mesos que negocia per intentar reestructurar el seu deute. Segons va explicar el director general de l'empresa, Ramon Puente, el gruix del deute es remunta als anys 2004-2005 i fa referència tant al finançament de les noves instal·lacions (la fàbrica de Salt) com de l'àrea de producció (és a dir, models de motos de muntanya).

La companyia fa set mesos que negocia amb els bancs per intentar refinançar-se, però com que no ha trobat l'entesa, ha decidit tirar endavant el preconcurs de creditors per intentar forçar un acord.

Segons la companyia, que té com a accionista de referència un inversor israelià, la reestructuració del deute també permetrà que Gas Gas rebi una injecció de 9 milions per part d'un grup internacional.

El director general assegura que l'empresa és viable.

Amb un centenar de treballadors, la companyia exporta un 90% de la seva producció de més de 8.000 motos anuals i factura uns 40 milions d'euros

Gas Gas té la seu central en una nau del polígon Torremirona de Salt. Número 1 mundial en motos de trial, i tercer en enduro, dins el seu catàleg compta amb una trentena de models de motos.

L'any passat, Gas Gas es va aliar amb Ossa per compartir instal·lacions, recursos tecnològics (en R+D+I) i xarxa comercial. Les dues marques comparteixen estructura productiva, tot i que de moment funcionen per separat.

A principis del 2014, la Generalitat va aportar un préstec participatiu de 2 milions al fabricant gironí. La injecció de capital, que es va fer a través de l'empresa pública Avançsa, tenia per objectiu consolidar el pla d'expansió fixat per Gas Gas en els propers anys. Una estratègia que passava per innovacions tecnològiques (als motors de 2 i 4 temps) i per incrementar presència exterior, guanyant quota de mercat a països com els Estats Units i Austràlia.

Tot i això, però, Gas Gas s'ha trobat amb entrebancs econòmics a l'hora de tirar endavant el pla. Ara, el preconcurs de creditors li dóna un marge de quatre mesos per renegociar el seu deute sense que cap creditor pugui fer reclamacions al jutjat.

"Fa temps que ens trobem en un procés de refinançament, però en no rebre cap resposta per part de la banca ni arribar a cap acord, per això hem instat el preconcurs", va dir Puente.

Per la seva banda, la Generalitat està molt pendent de com evolucionen les negociacions per reestructurar el deute de Gas Gas. Fonts del Departament d'Empresa i Ocupació van explicar que, d'entrada, s'ha de tenir en compte que el fabricant de motos ha presentat preconcurs de creditors, i que això no necessàriament suposa haver d'arribar al concurs (l'antiga suspensió de pagaments). És a dir, que si hi ha acord, el procés judicial s'acabarà i no caldrà continuar amb la resta d'etapes que fixa el procediment concursal.