El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) va afirmar ahir que un jutge pot tenir la possibilitat de considerar abusiva una clàusula hipotecària que imposi un tipus més alt a "tres vegades l'interès legal dels diners" i, per tant, impedir-ne l'aplicació.

La cort europea, amb seu a Luxemburg, ha dictat una sentència sobre un cas plantejat per un jutge espanyol sobre les possibles clàusules abusives contingudes en alguns préstecs hipotecaris concedits per Unicaja Banc i CaixaBank. En la seva decisió, el tribunal europeu ha indicat que la legislació espanyola està en línia amb la de la UE sobre que un jutge hagi de recalcular els interessos de demora per l'aplicació d'un tipus "superior a tres vegades l'interès legal dels diners".

No obstant això, ha deixat clar que el jutge espanyol pot "considerar abusiva la clàusula que imposi tals interessos i, en conseqüència, de deixar-la sense aplicació".

Unicaja Banc i CaixaBank havien presentat demandes d'execució davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Marchena (Sevilla), aplicant els tipus d'interessos de demora pactats. El jutge espanyol es va plantejar la qüestió del caràcter abusiu de les clàusules relatives als tipus d'interès de demora, i de l'aplicació d'aquests tipus d'interès al capital el venciment anticipat del qual és conseqüència del retard en el pagament.

Va remetre una pregunta al tribunal europeu en albergar dubtes sobre les conseqüències que havia d'extreure del caràcter abusiu de les esmentades clàusules ja que, segons la llei espanyola, hauria d'ordenar que es recalculin els interessos de demora el tipus dels quals és superior a tres vegades l'interès legal dels diners, de manera que s'apliqui un tipus d'interès que no superi aquest límit.

Ahir, el Tribunal de Justícia de la UE va declarar que la directiva europea sobre clàusules abusives no s'oposa a la llei espanyola sempre que la seva aplicació "no prejutgi l'apreciació per part del jutge nacional del caràcter abusiu de la clàusula" i no impedeixi que "deixi sense aplicar la clàusula si considera que és abusiva".