El sector turístic, l'administració i els experts fa anys que reivindiquen la necessitat d'apostar per un model turisme de més qualitat, amb productes de major valor afegit. En definitiva, atreure turistes de major poder adquisitiu. Un objectiu que, de moment, no s'està aconseguint si fem cas a les estadístiques de despesa turística que elabora el Govern.

Els turistes estrangers es van gastar 15.132 milions d'euros a Catalunya el 2014, un 6,7% més que el 2013, segons l'Enquesta Egatur que ha publicat el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Tot i aquest increment de la despesa total, la despesa fixada per turista i dia a Catalunya, de 120 euros, ha disminuït l'1,1%.

Francesos i britànics són, amb diferència, els primers mercats emissors de turisme cap a Catalunya. Completen els cinc primers llocs del rànquing els visitants que vénen d'Itàlia, Alemanya i Rússia.

Líder a l'Estat

Catalunya se situa d'aquesta manera al capdavant de l'Estat pel que fa a la despesa, seguida de Canàries, les Illes Balears i Andalusia. La despesa turística a Catalunya representa el 24% del total de l'Estat que ha arribat fins els 63.094 milions d'euros, el 6,5% més que el 2013 i un nou rècord històric a l'Estat.

Els 15.132 milions d'euros de despesa turística registrada a Catalunya aquest 2014 està molt per sobre de la segona comunitat autònoma dels rànquing de despesa turística que són les Illes Canàries amb 12.444 milions d'euros, amb un creixement del 6,6% en relació amb el 2013, seguit de les Illes Balears, amb 10.380 milions d'euros (-2,4%) i Andalusia amb 9.349 milions d'euros (+11,4%).

Mentre que la despesa total agregada del sector turístic creixia a Catalunya, la despesa per turista es va situar en 900 euros, amb una caiguda del 0,8%, i la despesa turística diària es va situar en 120 euros, amb una disminució de l'1,1%. En el cas de la despesa total per turista, la disminució de l'etada mitjana -cada vegada els viatges són més curts- explicaria la caiguda.

La despesa turística a l'estat espanyol, situada en 63.094 milions d'euros, suposa un nou rècord de la sèrie d'ingressos turístics.

El resultat registrat a Catalunya en el conjunt de l'any, s'ha vist afavorit pel bon comportament del sector durant tot l'exercici i també gràcies a un mes de desembre que ha estat força positiu amb una despesa turística valorada en 725 milions d'euros, un increment del 14,4% més que el desembre del 2013.