Les famílies residents a Espanya van reduir els seus deutes amb les entitats financeres gairebé el 5% l'any 2014, el 4,7 %, fins a situar-la en 745.793 milions d'euros, segons les dades provisionals publicades ahir pel Banc d'Espanya

El mateix va passar en comparació del mes anterior, encara que en aquest cas la retallada va ser bastant més reduït, de l'1,52%, amb el que el deute de les famílies va recuperar la tendència a la baixa després del petit increment del 0,9% registrat entre octubre i novembre.

La nova caiguda de l'últim mes de l'any es va produir després que tornés a reduir-se el saldo dels crèdits al consum, que van passar de 169.398 milions al novembre a 160.997 milions al desembre, lluny dels 172.136 milions d'un any abans.

També es van reduir els crèdits per a la compra d'habitatge, tant en comparació interanual, el 4,27%, com intermensual, el 0,45%, fins als 584.796 milions d'euros.

De la seva banda, les empreses també van seguir aprimant el seu deute amb el sector financer al desembre, fins als 959.358 milions d'euros, la qual cosa suposa una retallada del 3,42% en termes interanuals i de gairebé l'1%, del 0,98%, en comparació del mes anterior.

Aquesta reducció de l'endeutament coincideix amb un creixement de l'economia, que ve impulsada per un repunt del consum intern.

Segons Ángel Laborda, director de conjuntura de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), darrere d'aquesta fortalesa del consum hi ha diversos factors. D'una banda, les rendes salarials totals que creixen, no pels increments salarials mitjans de cada treballador, sinó per la creació d'ocupació. A més, els augments nominals són més alts en termes reals a causa de la caiguda dels preus: la inflació està en taxes negatives des del mes de juliol, que van a més fins a situar-se en -1,4% al gener. Aquesta caiguda s'explica pràcticament íntegrament per la baixada dels preus del petroli, que estaria deixant veure ja els seus efectes en el comportament del consum en els últims mesos del passat any.

En tot cas, l'avanç de la renda disponible de les llars és insuficient per explicar el ritme de creixement del consum. Addicionalment s'està produint un augment de la propensió a consumir, la qual cosa es tradueix en una caiguda de la taxa d'estalvi. A l'altura del tercer trimestre de l'any passat any, aquesta taxa es va situar en el 9,1% de la renda disponible acumulada en els quatre últims trimestres, davant del 15,3% de 2009.

"El problema que suposa és que, si bé l'economia espanyola necessita augmentar el seu consum, també necessita molt estalvi, ja que encara ha de retornar molt deute i, a més, ha de finançar la inversió productiva, que hauria d'augmentar notablement per mantenir el creixement i la creació d'ocupació a mitjà i llarg termini", adverteix Laborda al blog de Funcas.