El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va treure ferro ahir a la pujada de la llum registrada al gener en comentar que el preu de l'electricitat "pujarà uns mesos i en baixarà d'altres", i va demanar "esperar" a final d'any per fer un balanç global.

Soria va fer aquestes declaracions després d'inaugurar a Barcelona el III Simposi Empresarial Internacional Funseam, que va reunir directius del sector com el president de Repsol, Antoni Brufau; el de Gas Natural, Salvador Gabarró, o bé el d'Enagás, Antonio Llardén.

Soria es referia així al fet que el preu de l'electricitat al mercat majorista es va situar al gener en una mitjana de 51,6 euros el megawatt hora (MWh), fet que suposa un repunt del 8,7% respecte a desembre del 2014, cosa que pressiona l'alça la tarifa regulada o preu voluntari al petit consumidor (PVPC).

Segons Facua, la tarifa mitjana de gener del 2015 situa el rebut de l'electricitat de l'usuari mitjà en 79,62 euros mensuals, dotze euros més que fa un any, fet que suposa una pujada en la taxa interanual del 17,7%.

El ministre ha ressaltat que el preu de l'electricitat va disminuir tant el 2013 com el 2014, pel que ha subratllat que "només en concloure l'any podrem dir si ha disminuït o no", al marge de les oscil·lacions a la baixa o a l'alça que es vagin donant.

Va assegurar que al gener l'evolució del preu de l'electricitat ha tingut aquesta evolució "adversa" a causa de les condicions meteorològiques, que han fet que entressin menys en joc l'eòlica i la hidràulica.

Fent un balanç més a llarg termini, Sòria va remarcar que els preus de l'electricitat han començat a disminuir els últims anys després d'una dècada d'augments, i ha apuntat que les reformes del Govern han permès "canalitzar" el dèficit del sistema elèctric i el del gasista, que era molt menor.

El ministre va assegura que, una vegada garantida la sostenibilitat econòmica del sistema, el Govern es proposa seguir guanyant en competitivitat, perquè el preu de l'energia permeti seguir atraient inversions i generant ocupació a Espanya.

Soria va assegurar que més enllà de garantir la sostenibilitat mediambiental del sistema energètic espanyol, també cal posar el focus a fer que els preus de l'energia siguin "assumibles" per a famílies i empreses, ja que si les importacions d'hidrocarburs suposen "un 99,5% del consum" del país, això liquida "l'extraordinari balanç net del sector turístic a Espanya".

Aposta pel "fracking"

Per això, Soria va tornar a justificar l'aposta del Govern per impulsar els "sondejos, les investigacions o les prospeccions, siguin de recursos convencionals o no convencionals", va dir en referència al gas no convencional, extret mitjançant la tècnica del fracking.