Interskol, companyia russa propietària de l'antiga Tallers Casals de Ripoll, planteja el desmantellament de la històrica indústria ripollesa mentre potencia la producció d'eines elèctriques a la seva nova fàbrica de la república russa del Tatarstan. La planta catalana està en concurs de creditors i a la plantilla ja els deuen l'equivalent a dues mensualitats. De moment, la companyia no ha facilitat cap documentació als treballadors de Ripoll. No obstant, un representant legal dels empleats ha tingut accés a la documentació que Interskol ha presentat al jutjat mercantil, on s'inclou un pla de viabilitat que passaria per acomiadar 55 dels 66 treballadors que resten a l'antiga Tallers Casals. A la pràctica, això suposaria el desmantellament de l'activitat industrial a la fàbrica, que compta una història de xx anys.

Els representants sindicals ja van expressar el seu temor per aquesta possibilitat quan l'empresa els va comunicar, a finals de 2014, la intenció de presentar concurs de creditors. A més, denunciaven que la intenció del grup rus d'entrar al capital de Tallers Casals va ser únicacament comprar la tecnologia, el know how i les marques de la companyia ripollesa.

El cert és que mentre a Ripoll els treballadors no cobren, a Rússia Interskol està tirant endavant una gran inversió. A finals de l'any passat va inaugurar la primera fase d'una gran fàbrica a Alabuga, a la república del Tatrastan, on produeix trepants elèctrics i on la companyia planteja seguir creixent. De fet, la premsa local afirma que quan es completi l'obra de la planta serà una de les més grans del seu sector a Europa.