L'economia catalana va tancar el 2014 amb un creixement del PIB de l'1,2%, el millor registre des de l'inici de la crisi el 2007, segons les dades d'avanç de l'Idescat i el Departament d'Economia. Així, el PIB català va augmentar dues dècimes per sota del conjunt de l'estat espanyol, que va tancar l'any amb un creixement de l'1,4% segons les dades provisionals de l'INE. En els últims tres mesos de l'any, el PIB català va incrementar un 0,4% en relació amb el trimestre anterior i un 1,5% en taxa interanual. Segons les dades de comptabilitat trimestral revisades per l'Idescat, els tres primers trimestres del 2014 l'economia va créixer un 0,5%, un 0,4% i un 0,3%, respectivament.

El creixement del 2014 de l'economia catalana finalment ha estat inferior a les previsions que havia fet el Govern, que va pronosticar que el PIB podia créixer per sobre de l'1,5%, segons va dir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, al fòrum empresarial del Baix Llobregat al març.

La recuperació del sector serveis i en especial la bona salut del turisme han estat els principals impulsors de l'economia el 2014. Mentre que el 2013 va registrar un decreixement (-0,4%), el sector va créixer un 1,8% en el quart trimestre, la qual cosa situa la taxa mitjana de l'any en l'1,5%. I és que al llarg de l'any l'afluència del turisme estranger ha continuat sent molt activa i ha registrat un creixement del 7,6, mentre el turisme interior també s'ha recuperat.

El sector industrial ha recuperat un ritme més viu en el quart trimestre, amb un creixement de l'1%, després de la desacceleració que va experimentar durant el tercer trimestre (0,5%). Si es mira la seva evolució durant tot l'exercici, es pot comprovar que aquest sector ha registrat un increment de l'1,2% de mitjana, és a dir, dues dècimes més que a l'exercici anterior. Tal com va succeir el 2013, aquest any passat la producció industrial a Catalunya ha obtingut creixements superiors a la majoria dels principals països de la zona euro.

Després del dur ajust dut a terme per la construcció, el Valor Afegit Brut (VAB) generat per aquest sector ha recuperat un creixement positiu del 0,7% en el quart trimestre. No obstant això, l'evolució encara és negativa per al conjunt del 2014, amb un retrocés del 2,6%. El 2013 va ser encara pitjor, amb un decreixement del 6,7%. Els principals indicadors del subsector residencial mostren una millora: els preus de l'habitatge nou comencen a remuntar i augmenta el nombre d'hipoteques registrades i de visats dels col·legis d'arquitectes tècnics per a la construcció d'habitatges d'obra nova. En el subsector d'obra civil, la licitació d'obres augmenta per segon any consecutiu, tot i que parteix de valors molt baixos, a causa de les limitacions que pateix la inversió pública en el context actual.

Per la seva part, l'agricultura ha tancat l'any amb un decreixement del 0,7%, que contrasta amb el creixement del 3,7% del 2013. El sector primari va començar l'any amb un increment del VAB del 4,1% el primer trimestre però ha registrat taxes negatives en els tres trimestres posteriors: -0,8% en el segon; -1,8% en el tercer i -4% en el quart.