Gairebé la meitat de les vendes setmanals dels supermercats es concentren en divendres i dissabte, segons un estudi elaborat per l'Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors (Cat-Dis) a partir de les dades obtingudes a més de 500 establiments a Catalunya.

L'informe detalla que el 54% de les vendes es realitzen entre dilluns i dijous, amb una mitjana diari del 13,5% de la facturació setmanal, mentre que divendres i dissabte representen el 46% restant.

A l'estudi no s'han tingut en compte els locals que obren les seves portes els diumenges, per la seva poca representativitat en el conjunt, donat el seu reduït nombre i la seva petita superfície, segons ha informat avui Cat-Dis.

El document també posa de manifest que de les dotze hores d'obertura general més estandarditzades, sis hores concentren el 66% de les vendes del dia, tres al matí (d'11.00 a 14.00 hores) i tres a la tarda (de 18.00 a 21.00 hores).

En concret, les hores de més afluència són de 12.00 a 13.00 i de 19.00 a 20.00 hores, mentre que les hores vall, quan menys compradors hi ha, són de 09.00 a 10.00 i de 15.00 a 17.00 hores.

Segons Cat-Dis, els fluxos horaris en els supermercats responen a la combinació de cinc elements de la localització de l'establiment: densitat d'habitatges, densitat comercial, densitat d'oficines, ràtio de mobilitat i l'existència o no d'algun altre element, equipament o dotació que condicioni els fluxos (com ara col·legis o mercats.

Cat-Dis està impulsada per les empreses Caprabo, Condis, Sorli Discau, Veritas i els gremis provincials de supermercats i autoserveis de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.