El mercat immobiliari gironí va registrar al 2014 la millor xifra de venda d'habitatges dels darrers quatre anys. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, a les comarques de Girona es van vendre l'any passat 7.455 habitatges, el que suposa un increment del 6% respecte al 2013. Una evolució que va venir impulsada pel mercat de segona mà (concentra el 71% de les operacions), ja que la venda d'habitatge nou encadena quatre exercicis de descensos.

En el conjunt de Catalunya, la compravenda d'habitatges va augmentar el 2014 un 3,7% respecte el 2013 després de completar 47.113 operacions. A l'Estat, també es va confirmar la mateixa tendència a l'alça, amb un augment del 2,2% respecte el 2013, i es van posar fi a tres anys seguits de descensos, amb 319.389.

A diferència de Girona, on les vendes sumen quatre exercicis a l'alça, l'INE constata que a nivell estatal les compres creixen per primer cop des de 2010. Els experts interpreten la dada com una mostra de la millora estabilització que viu el sector immobiliari després d'anys de crisi.

A Espanya el nombre de transaccions ha caigut any a any des de 2007, l'exercici rècord en nombre d'operacions, amb l'excepció de 2010, quan va repuntar un 6,3 % impulsada per l'efecte de l'eliminació de la deducció per compra d'habitatge habitual.

Les operacions comptabilitzades l'any passat milloren comparades amb els exercicis 2012 (un 0,6 %) i 2013, però estan per sota de les compravendes dels exercicis immediatament anteriors i representen menys de la meitat de les quals va haver-hi en 2007, quan es van registrar 775.300.

D'altra banda, al gener de 2015 ha continuat la tendència a la moderació de preus, que segons l'Índex de Mercats Immobiliaris (IMIE) que elabora la companyia de taxació Tinsa ha caigut el 2,7 %, el primer descens mensual des de juny de 2008 que trenca la barrera del 3 %.

La companyia indica que l'evolució futura dels preus "dependrà del compliment de les expectatives de creixement econòmic" i, "si no hi ha sobresalts", es produirà una "estabilització progressiva" fins que el preu mitjà a Espanya deixi de caure.

Des del portal immobiliari fotocasa.es destaquen que el repunt de compravendes de l'any passat "és la prova de la millora" del sector després de set anys de depressió i valoren la reactivació del mercat, encara que puntualitzen que la recuperació "serà lenta i moderada"

Les negociacions realitzades el 2014 "suposen tan sols 7.000 operacions més que el 2013, que va anar un any de mínims històrics per al sector" i constaten que els nivells d'activitat són encara molt baixos.

En el mateix sentit, el director d'Estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, afirma que la pujada, "encara que tímida, ja és símptoma d'un canvi important" en el nombre d'operacions i representa "una dada esperançadora que posa l'accent en l'estabilització del sector".

"És d'esperar que en els propers mesos aquesta estadística (la de transaccions de l'INE) segueixi la senda positiva iniciada quatre mesos enrere", assenyala.

Manuel Gandarias explica que les millors dades de les cases de segona mà responen, en part, a la comercialització de moltes promocions existents als balanços bancaris, la qual cosa a efectes fiscals els converteix en una segona transmissió.

Fotocasa.es afegeix que l'impuls a la segona mà també obeeix al fet que els bancs tenen més marge de negociació en el preu i als menors impostos i canvis fiscals aplicats als habitatges comprats abans de 1994.

Per comunitats autònomes, el 2014 el major nombre de vendes es va comptabilitzar a Andalusia (64.349), seguida de Catalunya (47.113), València (46.678) i Madrid (44.231).