Un total de 3.154 empreses gironines -més del 10% de le teixit empresarial de la dermarcació- van exportar l'any passat. Suposa un nou rècord històric d'exportadors, tot i que són moltes les empreses que encara venen a l'estranger de forma esporàdica. Segons dades de l'ICEX -dependent del Ministeri d'Economia- Girona compta en amb una base de 1.045 empreses exportadores habitual: Són aquelles que han exportat en els últims quatre anys de forma consecutiva, i que per tant demostren una constància en les seves vendes a l'exterior. Mentre el total d'empreses exportadores de la demarcació ha augmentat més d'un 26% des de 2008, el de companyies que ven a fora de forma regular només ha crescut un 5% en el mateix període.

Tot i l'elevat nombre empreses amb vocació exterior a la demarcació, bona pat de les exportacions es concentren en un reduït nombre de companyies. Així, les primeres vint-i-cinc del rànquing exportador gironí van concentrar el 46,9% de les vendes a l'exterior l'any passat. Si reduïm el ventall a les cinc primeres empreses, suposen un 18,9% de les exportacions de la demarcació.

Ampliar el nombre d'empreses exportadores és un dels objectius dels diferents programes que organismes públics i privats com l'ICEX, ACC1Ó o les cambres de comerç han impulsat els darrers anys.

Pel que fa al volum exportador, les últimes dades de l'ICEX constaten que el teixit productiu gironí està format majoritàriament per petites i mitjanes empreses. D'aquesta forma, el nombre d'empreses que supera els 50 milions d'euros en exportacions sobrepassa de molt poc la quinzena. Un total de 128 empreses van exportar mercaderies per valor d'entre 5 i 50 milions d'euros, mentre que la resta de les companyies van vendre a l'exterior per un valor inferior als 5 milions d'euros.

A l'espera de les dades definitives de tancament d'any, les empreses gironines es preveu que tanquin l'any amb un nou rècord històric de volum exportador. El sector agroalimentari representa el 43% de les vendes gironines a l'exterior, més del 70% de les quals té com a destí un país de la UE.

França és el primer mercat destí de les exportacions gironines, acaparant un 30,9% de les vendes a l'exterior. El seguexien, Itàlia, Alemanya, Portugal i el Regne Unit. Els únics països no europeus del "top ten" del rànquing exportador gironí són la Xina i Japó, dos dels mercats que més han crescut en el darrer any.