Ahir es complien tres anys de l'entrada en vigor de la reforma laboral que va aprovar l'exectutiu de Mariano Rajoy. Segons la UGT de Girona, el balanç de la normativa és pèssim perquè no ha complert amb cap dels objectius amb els quals va néixer: hi ha més aturats i menys ocupats. "Ha portat més temporalitat, parcialitat i precarietat al mercat de treball gironí", va concloure Dolors Bassa, la secretària general del sindicat a les comarques gironines.

Entre les dades que la dirigent sindical va mostrar per exemplificar l'increment de la precariat hi ha el fet que el 60% dels contractes indefinits que es van signar l'any passat a la demarcació van ser a temps parcial. A més, tres de cada deu, són fixos discontinus, una modalitat de contracte molt estesa al sector de l'hostaleria que garanteix un contracte indefinit però només durant uns mesos de l'any, coincidint amb la temporada turística.

"Cada vegada ens trobem amb més treballadors que, per arribar a finals de mes, han d'encadenar dos o tres contractes per hores; per tant, la contractació cada vegada és més sinònim de temporalitat", subratlla Dolors Bassa. I en aquest punt, el sindicat dóna suport a l'afirmació analitzant amb detall cadascuna de les tipologies de contractes.

D'entrada, la UGT ja subratlla que el contracte d'emprenedoria, aquell del qual en va fer bandera la reforma laboral, s'ha quedat en no res. "Aquesta modalitat havia de ser el contracte estrella, per fomentar l'ocupació estable, però a la pràctica, és un fracàs", va dir la secretària general. I va afegir: "De fet, és un desastre, perquè en cap d'aquests tres anys no ha arribat a representar-ne ni un 1% del total" (el 2014, se'n van signar només 2.202).

En total, un de cada dos contractes fets el 2014 a les comarques gironines va ser eventual per motius de producció, modalitat contractual que s'ha convertit, segons Bassa, en la "veritable estrella de la reforma laboral", i que converteix els treballadors en "kleenex".

A banda de les dades estadístiques, la UGT també assegura que la reforma laboral ha tingut una altra conseqüència: ha obert la porta a no renovar els convenis col·lectius. "Per això, fins ara, per no caure en la ultraactivitat, la nostra estratègia ha passat per intentar no negociar i allargar un any més tots aquells convenis que hem pogut", va afirmar Bassa.

I en el cas d'alguns altres, com els de supermercats o fusteria, aprovar-los amb increments mínims. Tot i això, la situació més greu -assegura el sindicat- es viu amb el conveni del transport de mercaderies. Aquí, la situació es troba totalment encallada i, fins i tot, no hi ha ni taula de negociació.

El sindicat UGT continua reclamant que la reforma laboral es derogui, perquè en cap cas s'ha traduït en ocupació estable i de qualitat. El secretari de Política Sindical de la UGT a Catalunya, Camil Ros, assegura que cal impulsar urgentment mesures per reindustrialitzar les comarques gironines. "Si ens mirem totes aquelles fàbriques que han tancat al territori d'ençà del 2000, la majoria estan en ruïnes o, com a molt, acullen alguna activitat de serveis", va dir Ros.

Reclamen pujades salarials

Pel que fa a l'acord de negociació col·lectiva entre la CEOE i els grans sindicats, Ros va assegurar que "no ens poden dir que en la situació actual no es poden pujar els salaris". "Situar increments salarials del 0,6% (com pretén la patronal) en situació macroeconòmica actua és un insult".

Per al dirigent sindical, "ha arribat el moment de recuperar els salaris", perquè "fer-ho suposarà una millora del consum intern, i per tant de l'economia".