Pas enrere en la salut laboral i la prevenció de riscos a les empreses gironines. Segons dades del departament d´Empresa i Ocupació, a Girona es van registrar l´any passat 7.995 accidents de treball amb resultat de baixa, fet que suposa un increment del 7% respecte als de 2013. Del total d´accidentats, 7 van morir (2 més que ­l´any anterior) i 49 van resultar ferits greus.

Per comarques, destaquen els augments dels accidents laborals a la Selva (+20,8% anual), la Garrotxa (+19%) i la Cerdanya (+18,2%). En canvi, a l´Alt i el Baix Empordà, i al Pla de l´Estany es registren menys accidents. Per sectors, la indústria és la gran responsable de l´increment de la sinistralitat laboral a les comarques gironines (12%), seguida dels servies (6,51%).

L´increment dels accidents laborals a la província gironina segueix la tendència del conjunt de Catalunya, on l´increment de la contractació laboral ha provocat també un increment de les baixes per accident.

No obstant això, els accidents creixen més que no pas l´ocupació creada. En aquest sentit, l´índex d´incidència, una taxa que relaciona el nombre d´accidents per cada 100.000 afiliats a la Seguretat Social, creix tant a Girona com en el conjunt de Catalunya.

També en aquesta estadística, Girona surt mal parada, ja que es tracta de la demarcació catalana on més probabilitat hi ha que un treballador resulti accidentat. Segons aquest índex, el 3,5% dels treballadors gironins va patir l´any passat un accident de treball que va provocar un període de baixa. Per sectors, els treballadors gironins de la construcció són els que tenen més probabilitats d´accidentar-se (un 6,4% ho va fer l´any passat), seguits dels de la indústria (5,8%), l´agricultura (4,9%) i els serveis (2,7%).

En els darrers mesos els sindicats han alertat que la reforma laboral havia contribuït a fer encara més crues les dades de sinistralitat, sobretot, perquè ha precaritzat el mercat de treball.

Les dades demostren que l´estabilitat laboral ajuda a reduir la sinistralitat. Així, entre els treballadors amb contracte fix, els accidents s´incrementen un 2,1% mentre que entre els que tenen contracte temporal augmenten un 19,5%.