L'Eurogrup ha donat a Grècia un termini que acaba divendres per decidir sobre una nova pròrroga de la part europea del rescat al país, considerada pels socis d'Atenes la millor solució interina fins a un nou acord i que assegura certa flexibilitat a canvi de compromisos.

"Hem dit que estem a punt per continuar les nostres converses. Ara depèn de les autoritats gregues decidir si volen una extensió, si volen acceptar l'oferta de flexibilitat existent al programa, però també de donar tots els compromisos" sol·licitats pels socis, va informar el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

Va afegir que "hi va haver una opinió molt forta sobre que el proper pas ha de venir de part de les autoritats gregues. Elles han de prendre una decisió".

"Crec que tenim aquesta setmana, però això és tot", va ressaltar Dijsselbloem en referència al fet que la part europea del rescat venç el 28 de febrer i als terminis perquè alguns parlaments nacionals puguin aprovar una eventual pròrroga.

"Si la sol·licitud arribés, la revisaríem i preguntaríem a les institucions perquè ens aconsellin i llavors, si podem veure un resultat positiu, podria convocar-se un Eurogrup extraordinari el divendres" proper, encara que això dependrà de la resposta dels grecs, va afirmar el també ministre holandès de Finances.

Aquesta possible extensió del rescat, va explicar Dijsselbloem després de fracassar les negociacions amb Grècia en la reunió dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, l'Eurogrup, ha d'incloure alguns elements claus.

Exigeixen compromisos

Pel que fa a la flexibilitat al programa, va asseverar que els socis d'Atenes "estan oberts a discutir sobre la substitució d'unes mesures" per unes altres que Grècia considera tòxiques, en referència al 30% de l'actual memoràndum d'entesa que el Govern d'Alexis Tsipras rebutja, però "sense decidir accions unilaterals" per part grega.

Un altre aspecte que exigeixen els socis a Atenes és el compromís de "no revertir cap mesura tret que així s'acordi amb les institucions i solament si estan plenament finançades".

Igualment l'eurozona demana a Grècia el "compromís inequívoc d'honrar les seves obligacions financeres amb els seus creditors i de garantir l'estabilitat del sector financer", va comentar Dijsselbloem. Finalment, el Govern d'Atenes hauria de comprometre's a "finalitzar amb èxit l'actual programa. Hem d'assegurar-nos que aquesta és la intenció", va afirmar el president de l'Eurogrup sobre l'esborrany d'una declaració que va ser rebutjat per Grècia.