CaixaBank llançarà una oferta pública d'adquisició (opa) per fer-se amb la totalitat del banc portuguès BPI, el quart banc de Portugal per volum de negoci, del que actualment és el principal accionista amb un 44,1 % del seu capital, segons va informar l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). CaixaBank ofereix abonar en metàl·lic 1,329 euros per acció i la seva OPA està condicionada a obtenir almenys el 50 per cent de les accions del banc lusità i a que s'elimini la limitació del 20% dels drets de vots d'un accionista, una operació que el banc català estima que es completarà durant el segon trimestre del 2015.

Els detalls

CaixaBank assenyala que té previst continuar donant suport a l'equip directiu, "que amb una gestió prudent i eficaç ha aconseguit protegir BPI de la inestabilitat que ha afectat el sistema financer aquests últims anys". En un comunicat, el banc del grup La Caixa va precisar que aquests 1,329 euros per acció és un preu un 27% superior al preu al qual va cotitzar BPI dilluns al tancament del mercat.

Es tracta d'un preu equivalent a la mitjana ponderada de la cotització dels últims sis mesos i compleix amb el que la normativa portuguesa considera com preu equitatiu. CaixaBank va entrar en el capital de BPI fa vint anys i actualment és el primer accionista del banc, amb quatre consellers en aquesta entitat portuguesa que dóna servei a 1,7 milions de clients a Portugal. El banc català condiciona l'oferta a eliminar dels estatuts la limitació del 20% dels drets de vot, motiu pel que es requereix el vot favorable del 75% del capital assistent a la Junta General d'Accionistes de BPI que es convocarà a l'efecte, en la qual CaixaBank només podrà votar pel 20%.

I és que el banc presidit per Isidre Fainé considera fonamental que la seva capacitat de vot en BPI sigui proporcional a la seva participació econòmica.